18 март 2015 г.

Средностатистическият мъж през XXI век прекарва 40 минути на седмица в гледане на порно. Това сочат данните от десетки (а може би стотици) проучвания. Казано с други думи, средностатистически съвременните мъже прекарват три месеца от живота си в гледане на филми за възрастни.

До скоро подобни изследвания акцентираха върху вредните последици от по-дългото гледане на порно. “Вредният” навик беше свързван с понижено либидо при мъжете и по-малко влечение към реални сексуални преживявания.

Например, психиатърът Норман Додж в книгата си “The Brain That Changes Itself” (“Мозъкът, който сам се променя”), описва, че неговите пациенти, които си падат по гледането на порно, се сблъскват с “трудност при възбуждането от техните реални сексуални партньори, въпреки че все още ги намират за атрактивни”. Тези пациенти нерядко прибягвали до фантазии от порно сцени, за да се възбудят.

Обаче, ново изследване показва, че “консумацията” на филми за възрастни няма чак толкова пагубен ефект върху желанието – и възможностите – на мъжете за секс.

Учени от Университета в Калифорния са ангажирали в изследването си 280 мъже. Те били помолени да водят “дневник”,  в който да отбелязват кога са гледали порно. В същото време учените са наблюдавали и либидото им.

Резултатите показват, че съществува положителна връзка между времето, прекарано в гледане на ХХХ филми и желанието за секс.
Мъжете, които не са гледали порно получават 40 точки по матрицата за оценка на либидото, създадена от авторите на изследването. Докато “маниаците” на порно филмите показват резултати над 50 точки по същата таблица.


Най-високо ниво на възбудимост е отчетено при онези мъже, които са отделили повече от 2 часа седмично, за да гледат порно. При тях желанието за “самостоятелен” секс и секс с партньора е значително по-високо.

В статия за списание Sexual Medicine двама от авторите на изследването – Никол Праус и Джеймс Фаус пишат: “Резултатите показват, че онези, които получават повече визуални сексуални стимули (VSS) са с по-висока сексуална активност и нагласа. Не може да се открие вреда от завишената доза VSS в домашни условия. Напротив, това в действителност води до по-силно желание и възбудимост при две от трите тествани в хода на изследването двойки сексуални партньори”.

Изследването търси и причините за еректилната дисфункция. Данните сочат, че няма връзка между “способността за ерекция с партньор и седмичното време, през което мъжът получава визуални сексуални стимули.”

Въпреки че резултатите от експеримента показват пряка връзка между “консумацията” на порно и желанието за секс, не бива данните да се приемат за абсолютно определящи. Участвалите в изследването мъже са изцяло от групата на 20-25 годишните, така че експериментът не се разпростира и върху мъжете от другите възрастови граници.

Също така е спорно и твърдението, че мъжете, които гледат порнографски материали го правят, заради повишеното си влечение към секса. Тяхната нагласа за повече реални сексуални преживявания би следвало да е по-силна, спрямо онези, които не изпитват толкова силно влечение към гледането на порнографски материали. Тази връзка би следвало да се докаже с по-солидни данни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...