17 март 2015 г.

Това не е нито извънземно, нито "оживял" Ам Гъл. Това е болна малайзийска мечка, а причините за плачевното й състояние вероятно се крият в изсичането на дъждовните гори на остров Борнео
В края на месец януари тази година в YouTube беше публикуван клип, на който е заснето странно същество. В социалните мрежи веднага започнаха спекулации, че това измъчено животно е “Малайзийска чупакабра”. Други пък откровено заговориха за документирано извънземно. В крайна сметка това наистина е просто едно измъчено до неузнаваемост животно със съвсем земен произход. Нарича се просто малайзийска мечка (позната и като “слънчева мечка”, бируанг, а латинското й наименование е Helarctos malayanus).

Така изглежда здрава малайзийска мечка
Все още не е ясно какво е преобразило до такава неузнаваемост точно тази мечка. Клипът беше използван от Facebook групата Nature Talks Back с цел да заостри вниманието на широката общественост към проблема с изсичането на дъждовните гори в Борнео. Мащабите, с които на това място се обезлесяват територии, за да се освободи място за обработваеми площи, са плашещи. На мястото на изсечените дъждовни гори се засаждат палмови, от които големите корпорации добиват суровина за производството на палмово масло.

Малайзийските мечки са сред видовете, застрашени от изчезване, заради това, че ареалът им за обитаване е свит на половина. В континенталната югоизточна част на Азия те отдавна са обект на бракониерски лов, но на остров основният проблем за мечките е обезлесяването, което засяга и още много други видове животни.

Ако се чувствате съпричастни към измъчения вид на това животно, може би ще се включите в редиците на онези, които призовават за тотален бойкот на палмовото масло и продуктите, в които се използва. Ако предприемете тази радикална мярка обаче, самите вие може да се окажете на ръба на оцеляването, защото много от “екологичните” храни, които консумирате ежедневно, са приготвени с използването на палмово масло. Има и много организации, които биха приели парични дарения, за да се борят за защитата на малайзийската слънчева мечка и десетките други застрашени видове на екзотичния остров Борнео.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...