6 март 2015 г.


През 1929 година немският режисьор Фриц Ланг снима филма Frau im Mond (“Жена на Луната”). Това е интерпретация по мотиви от романа на Жул Верн “От Земята до Луната”. Героите във филма стартират към естествения спътник на Земята, изстреляни в ракета от гигантска пускова установка. За да се предизвика максимално напрежение сред зрителите, режисьорът измисля обратното отброяване преди старта.

Филмът става много популярен в Германия и немските ракетни конструктори, които по това време започват да провеждат първите си изпитания на ракети на полигона Ракетенфлюгплац, също започват да използват обратното отброяване.
В началото това е просто ритуал, но с усложняване на стартовите комплекси обратното отброяване придобива и технологична функция.

При изпълнение на процедурите по стартиране, всеки от хората в екипа трябва да изпълни точно определени дейности в точно определено време. Обратното отброяване е добър ориентир за това, кога какво следва да бъде извършено.

В края на Втората световна война немските конструктори на ракети се озовават в плен. Някои от тях попадат в СССР, други в САЩ. Така по естествен начин немската традиция е пренесена и сред руснаците, и сред американците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...