6 март 2015 г.


По скелета на фараона Сенебкей, чиято гробница беше открита в началото на 2014 година, са открити следи от 18 травми. Краката на фараона са строшени, в това число и в областта на коленните стави. Има наранявания в долната част на гръбначния стълб и следи от рани по черепа.

Ръководителят на експедиция доктор Йозеф Вегнер (Josef Wegner), от Пенсилванския университет (САЩ), казва, че травмите недвусмислено посочват, че смъртта на фараона е била насилствена. Съдейки по анализите, Сенебкей е загинал в битка. Бил е на възраст между 35 и 49 години. По следите от наранявания по черепа му учените могат да съдят за размера на бойните брадви, използвани в битка по време на Втория преходен период.

Скелетът на Сенебкей
Ъгълът, под който са нанесени ударите, показва, че Сенебкей е убит в близък бой. Извисявал се е над нападащият го и вероятно е бил на кон. Травмите в долната част на гърба и по краката сочат, че атакуващият го е успял да го свали. Тялото на фараона е мумифицирано значително време след смъртта, уточнява Йозеф Вегнер. По думите му, това означава, че Сенебкей е загинал далеч от своята резиденция.

По време на Втория преходен период (времето между края на Старото царство и началото на Новото царство - 1715 - 1554 г. пр.н.е.) използването на коне в битка не е широко разпространена практика. Египтяните обаче са ползвали и такъв начин на водене на бой. Конете са използвани в битки доста преди колесниците да станат основна ударна сила.

За това, че Сенебкей е бил опитен ездач говорят и останките му – костите на краката и таза издават, че фараонът е прекарвал дълго време на кон. На ръст е бил между 172 и 182 сантиметра, добавя доктор Юсеф Халифа (Youssef Khalifa), началник на отдела за Древен Египет в министерството на страната по античността.

По неговите думи, засега не е ясно, дали Сенебкей е загинал в битка с хиксосите, които по това време завладяват Долен Египет. Ако подобна хипотеза се потвърди в бъдеще, Сенебкей ще се окаже първият фараон-воин, сражавал се за освобождението на страната си – далеч преди Сенахтенра Ахмос (Таа Стари), основателят на XVII династия и дядо на Яхмос I, победителят на хиксосите.

Гробницата на Сенебкей
По време на Втория преходен период (края на XVIII– средата на XVI век пр.н.е.) Египет е разделен на няколко царства, които обаче се контролират от хиксосите. Последните фараони от XVII династия водят войни срещу завоевателите-хиксоси, която в крайна сметка завършва с победа и обединяването на Египет.

Фараонът Сенебкей се споменава в Торинския царски папирус (списък с египетските царе) като владетел от местната династия в Абидос. Династията му управлява част от Горен Египет около 1650–1600 г. пр.н.е. Самият Сенебкей е начело на династията около 1650 г. пр.н.е.

Гробницата на фараона Сенебкей беше открита в Абидос през януари 2014 година от археологическа експедиция на Пенсилванския университет. На стената на гробницата и на саркофага, в който е положена мумията му, е изсечено името Сенебкей. За строежа на погребалното съоръжение древните строители са използвали каменни блокове от разрушени постройки от времената на Средното царство. Саркофагът и останките на фараона бяха открити в лошо състояние, тъй като са повредени от грабители още в древността.  В гробницата освен това са открити ритуални съдове, но характерните за погребенията на фараони статуетки на богове, не са намерени. Вероятно те са били откраднати от грабителите, проникнали някога в гробницата на фараона Сенебкей.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...