6 февруари 2015 г.

Конструкторите Lego заемат първо място в класация на играчките и са обявени за "най-добрата играчка на всички времена и народи". Това са резултатите от гласуване сред водещите производители на играчки в света, такива като Mattel, The Toy Store, Jumbo Games.

Конструкторът е изобретен през 1949 година и въпреки това успява да изпревари в класацията по-старата и популярна игра “Монопол”. Тя пък заема второто място в рейтинга.

Допитването и изготвянето на класация на най-популярните игри и играчки е по повод отбелязването на половинвековния юбилей на индустрията за производство на играчки. Всеки от големите производители е помолен да избере три играчки, които не само обичат, но и смятат, че са успешни както в комерсиално отношение, така и Като средство за занимание и обучение на децата.

Третото място в рейтинга се пада на фигурките Action Man. Четвърти са радио-управляемите модели на Scalextric. Петата позиция заемат игрите Subbuteo (настолни варианти на отборни игри - футбол, хокей и т.н.). Шесто място делят кубчето на Рубик и играчки, вдъхновени от сагата Междузвездни войни. Осмо-десето място пък си поделят моделите на автомобили на Matchbox, куклата Barbie, и съвсем обикновените карти за игра.

Конструкторите Lego отдавна вече не са само детски играчки. Преди години, например, в Токио се проведе изложба “Парченца от света. Съкровищата на ЮНЕСКО от частите на Lego”. Много от паметниците, записани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО бяха пресъздадени с детайли от популярния конструктор. Американският художник Натан Савайя пък на практика се сдоби със световна слава, пътувайки по света със своята изложба The Art of the Brick. В нея той излага 70 едромащабни фигури, изцяло изработени от детайли на конструктора Lego.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...