6 февруари 2015 г.

Опитайте да изядете лимон, без да направите гримаса. Малцина от нас го умеят. Защото още от далечните ни предци сме наследили рефлекса, когато ядем нещо кисело, да притваряме очи.

Обяснението е просто, но и логично. Това е защитен рефлекс, изработен в хода на еволюцията. Нашите предци са консумирали много сочни плодове, голяма част от които са кисели. За да защитят очите си от случайно попадане на пръски от киселия сок – затова са формирали този рефлекс.

Киселите вещества в плодовете предизвикват бурна реакция, ако попаднат в окото ни, а понякога може да се стигне и до временна слепота. Веществата, които пораждат другите основни вкусови усещания (за сладко, горчиво и солено) са по-малко дразнещи за очите ни, затова на тях не реагираме по същия начин, както при храни, които очакваме да са кисели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...