8 февруари 2022 г.

На 8 февруари 1828 година в Нант, Франция, се ражда Жул Верн. Баща му е преуспяващ адвокат и младият Верн поема по неговите стъпки. Изпратен е да учи в Париж, където за него се грижи чичо му. Той въвежда Жул в литературните кръгове и много скоро Верн започва да пише. Повлиян е от двамата Дюма (баща и син), както и от Виктор Юго. Първото му комедия в едно действие “Пречупени сламки” е поставена на сцена в Париж, когато Жул Верн е само на 22 години.

Младежът завършва юридическото образование, независимо, че се е отдал на писателска дейност. През 1851 година Верн пише първия си фантастичен разказ – “Пътуване с балон – двама във въздуха”. През 1862 година съдбата го среща с издателя Пиер Херцел, който започва да печата творбите на Верн. До края на дните на писателя това сътрудничество остава непоколебимо.

Романите на фантаста много бързо стават популярни по цял свят. За разлика от фантастичната литература, подобна на “Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол, Верн се опитва да бъде реалистичен и практичен в детайлите в творбите си, затова отделя много време да изучава чисто научните страни на проблемите, по които твори.



През 1873 година излиза “Около света за 80 дни”, в която се разказва за пътешествието на Филиас Фог, който се обзалага, че заедно с верния си прислужник Паспарту ще обиколи света за по-малко от 80 дни. Творбата е написана по действителното пътуване, което извършва американският пътешественик Джордж Франсис Трейн (1829-1904 г.). Някои от творбите на Верн попадат под острата критика на научните среди. Такъв е случаят с “Пътуване до центъра на Земята”. Историята разказва за експедиция, която се спуска в кухата сфера под земните недра, и с това предизвиква острата критика на геолозите от цял свят. Друга творба – “Хектор Сервадак” също влиза в пряк конфликт с науката. В историята главният герой е отнесен от комета и с нея обикаля из Слънчевата система.

Но безспорно всеки знае за най-стойностната му история – сагата “Двадесет левги под морското равнище”, в която Жул Верн разказва за един от “прадядовците” на съвременните супер герои – Капитан Немо и неговата подводница “Наутилус”. Жул Верн обединява в произведенията си науката, изобретенията и динамиката на увлекателни приключения. С течение на времето, много от нещата, които Верн описва като фантастични уреди от бъдещето, се превръщат в реалност.

До 1880 година Верн е написал всички от “шедьоврите си”. В по-късните му романи все по-ясно се вижда песимизмът на автора за бъдещето на човешката цивилизация. През 1886 година Верн преживява покушение. Племенникът му Гастон страда от параноя и го прострелва. Уцелва го в крака, затова Верн остава инвалид до края на дните си.



Жул Верн почива на 24 март 1905 година в Амиен. През живота си пише 66 романа, над 20 повести и разкази и над 30 пиеси. Освен това пише няколко документални и научни работи. Книгите му са вдъхновили не един и двама сценаристи и режисьори и по тях са създадени няколко филма.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...