17 февруари 2015 г.

Учените от университета в Канзас, САЩ, са определили 26 признака, свидетелстващи, че човек е привлечен от събеседника си от противоположния пол. В изследването са взели участие 102-ма души – по равно хетеросексуални мъже и жени, които преди това никога не са се срещали.

По време на експеримента участниците са разделяни на двойки, които са оставяни да си говорят свободно помежду си в продължение на 10-12 минути, а разговорите им са записвани на видео. След това са разказвали до колко са били привлечени от събеседника или събеседницата си. Учените от своя страна анализират заснетите видео материали, за да определят какви важни външни признаци на флирт се наблюдават по време на разговора.

Оказва се, че в различните етапи на разговора, хората проявяват по различен начин интереса си. През първите три минути добър признак за проявяван интерес са комплиментите и положителните отзиви за казаното от събеседника. Ако жените на този етап се въздържат от задаване на въпроси, това означава, че най-вероятно този събеседник не е успял да я заинтригува. Ако между 4 и 6-тата минута на разговора все човек все още изпитва интерес, то ще започне да изразява все повече вниманието си към думите на събеседника си, ще се съгласява с него и вероятно ще започне да ползва повече жестове с ръка. Между 7-тата и 9-тата минута, ако жената му е харесала, мъжът започва вместо комплименти да я гледа по-внимателно, а жените са склонни в този момент да започнат да споделят по-лична информация.

В края на експерименталния разговор, между 10-12 минута, жените, изпитващи интерес към събеседника си, започват да се държат по-свободно, да се усмихват и да използват жестове с открита длан. Мъжете пък понижават тембъра на гласа си и започват да приказват по-тихо в сравнение с началото на разговора. Кръстосването на крака в който и да е момент от разговора, напротив, означава, че липсва интерес към събеседника. При мъжете кръстосването на ръцете към края на раздумката също е свидетелство, че интересът се е изпарил.

Като цяло, в списъка на признаците, издаващи проявен интерес, започвайки от най-често използваните, влизат усмивките и смеха по време на разговора. На второ място е изразяването на съгласие с казаното от събеседник (вербално потвърждение, или кимане с глава). Следват поддържането на самия разговор, жестове с открити длани, споделяне на някаква по-лична информация, изразителност в говоренето, внимателни погледи, отправени към събеседника, игра с интонациите в гласа, докосване до собственото тяло – до косите, лицето, накланяне към събеседника, облизване на устните и т.н.
Между другото, по-рано френски учени доказаха експериментално, че това, как изглежда една жена оказва голямо влияние на мъжете - вероятността мъж да се притече на помощ на непозната дама нараства право пропорционално на височината на токчета на обувките, с които е жената. А представителките на нежната половина от човечеството, облечени в червени дрехи, мъжете възприемат като по-привлекателни, отколкото останалите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...