17 февруари 2015 г.

Езерото Утринно сияние през 2010 година

В прочутия по цял свят национален резерват Йелоустоун, освен многобройните гейзери има и около десет хиляди геотермални извора. Един от най-популярните е малкият извор, наречен езерото на Утринно сияние. Посещаващите го в продължение на десетилетия туристи хвърляли във водата монети или камъчета – “за спомен”. Освен това, по бреговете на езерцето са попадали и боклуци от туристите.

С течение на годините “чуждите” за езерото тела са блокирали подземните пукнатини, от където се захранва извора и температурата му се променила. Вследствие на това във водите му се заселват фотосинтезиращи микроорганизми, които е нямало как да живеят в предишните му условия. Бактериите при това се разпределят неравномерно, като всеки от видовете си намира място, с подходяща за него температура на водата. В резултат Утринното сияние си сменя цвета.

Снимка на Утринното сияние от 1966 година. Името си изворът дължи на приликата с цветето, което в САЩ наричат morning glory

С изследване на сегашното състояние на извора са се заели американски и немски учени. Резултатите и изводите от наблюденията им са публикувани в списание Applied Optics. Биолозите отбелязват, че имат уникалната възможност да наблюдават еволюция на фотосинтезиращи бактерии, случваща се буквално пред очите им. Новите микроорганизми, заселили се във водите на езерото, поглъщат различни части от спектъра на светлината в зависимост от дълбочината. Те променят и състоянието си в зависимост от температурата, което дава голяма база от данни за изследване от учените. В практичен аспект наблюденията и изводите им могат да се окажат приложими за фармацевтичната индустрия.

Посетителите на парка също не са загубили нищо от природната красота. Новото оцветяване на Утринното сияние е дори по-впечатляващо от онова, което са виждали туристите преди половин век.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...