3 декември 2018 г.


Връх Бен Ломон (Ben Lomond) в Шотландия е заснет от намиращият се срещу него хълм Данкрайн. В превод от шотландски името звучи като “планината – фар” или “сигнален огън”. В подножието й се намира езерото Лох Бомон. Самата планина е с надморска височина от 974 метра. От 1995 година територията на Бен Ломон и околностите му са включени в Националния мемориален парк Бен Ломон, който е учреден в памет на загиналите в Първата и Втората световни войни.

Бен Ломон  се смята за най-известната сред туристите забележителности от всички Мънроу – така в Шотландия се наричат всички върхове, чиято височина надвишава 914 метра. Наричат ги в чест на сър Хю Мънроу (1856—1919 г.), който пръв съставя сборник на планините с височина над 3000 фута (т.е. 914 метра), известен като “Таблиците на Мънроу”. През 1891 година списъкът съдържа 291 върха. В момента, заради по-точните измервания, към Мънроу се причисляват 284 планини.

Много популярно на Острова е покоряването на всичките Мънроу  (на английски Munro-bagging). За да се изкачат всичките върхове средно са нужни около 10 години. През 1996 година първите “мънроисти” са съпрузи, които по време на покоряването на всички върхове са на възраст 74 години. Най-малкият мънроист е Бен Флитууд, който изкачва последния си от 284-те върха, когато е само на 11 години.



Популярността на Бен Ломон е толкова голяма, че в бившите британски колонии не са малко случаите, когато градове и върхове получават същото име. В Австралия, Нова Зеландия, САЩ и даже в Тринидад и Тобаго може да срещнете топоними Бен Ломон. Върхът е споменат и в шотландска народна песен от XVIII век - The Bonnie Banks o' Loch Lomond, която после е ползвана от групи като AC/DC и Mudmen.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...