21 януари 2015 г.

Млади барабанчици по време на традиционния народен празник Тамборада в Сан Себастиян, Испания. 

Всяка година на 20 януари, денят в памет на св. Себастиан по улиците на град Сан Себастиан в страната на баските се провежда празника Тамборада. В буквален превод на български ще звучи като “Барабаниада” (tambor е “барабан”).

Най-активни участници в празничните шествия са децата. Почти всяко училище в града има свой оркестър от барабанчици, които дефилират по улиците на града, облечени всеки в своите униформи. Началото на детската Тамборада е поставено през 1961 година, за да се популяризира традиционния фестивал и сред младежта.

За самото зараждане на фестивала има различни версии. Според най-популярната Тамборада води началото си от времето на Наполеон. През 1813 година, когато отрядите от армията на Бонапарт започват обсада на Сан Себастиан, барабанчиците задават ритъма на движение на френските войски. Носачите, които се грижат за снабдяването обсадения град с вода пък им отвръщали с насмешка, като биели по бъчвите си

В съвременния вариант на празника също участват две групи – едната е облечена в костюми, повтарящи униформите на наполеоновите войници, а другата – в костюми, носени някога от водоносците. Празникът започва в нощта срещу 20 януари, когато кметът издига флага на града  на площада на Конституцията. Музикантите изпълняват марша на Сан Себастиан, създаден през 1861 година от местния композитор Раймундо Сарегви. После идва ред на нескончаемите шествия по улиците на града

По-рано в Тамборадата са допускани да участват само мъжете. Но днес в шествието могат да се включат и дамите. Жителите на града през този ден отдават предпочитание на приготвянето на блюда от морски продукти, а през целия празник виното не спира да се лее. Празникът завършва точно в полунощ на следващия ден, когато пак кметът на града тържествено сваля флага на Сан Себастиан.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...