21 януари 2015 г.


В края на месец август 2013 година археолозите в Гърция разкриха край древния град Амфиполис гробница, за която се предполагаше, че е мястото, на което е погребан Александър македонски. В официално съобщение на гръцкото министерство на културата от тази седмица се казва, че в гробницата са открити останките на общо пет човека – жена, новородено дете, двама мъже и останки от кремация.

Анализът на останките показва, че погребаната жена е починала на около 60-годишна възраст. Ръста й е 157 см. Страдала е от остеопороза и фронтална хиперстоза (разрастване на костната тъкан на черепните кости).
Костите на жената от гробницата в Амфиполис
Двамата мъже, погребани на хълма Каста, са били на възраст 35 и 45 години. По-младият е бил висок 168 см. По костните останки има следи от смъртоносно нараняване в областта на гърдите. Раната е била нанесена с голям нож или къс меч.
Следите от смъртоносното нараняване
Вторият мъж е с ръст около 162 см. Дясната му лъчева кост, близо до китката е със следи от напълно зараснало счупване. Останките и на двамата мъже показват следи на дегенеративна остеоартроза и спондилит (възпаление на елементи от гръбначния стълб).

Кремираните останки на петия човек в гробницата засега не позволяват да се определят пола и възрастта му. Може да се твърди само, че принадлежат на човек в зряла възраст. Предприети са допълнителни изследвания, за да се установи чии са останките.

Останките на детето
Полът на новороденото дете също не може да бъде определен.

В гробницата са открити общо 550 фрагмента от кости. За 157 от тях с точност е установено на кого от погребаните са принадлежали. Сред останалите находки има кости на животни, в това число и на коне. Състоянието на находките показват, че гробницата някога е била отваряна и вероятно разграбена.

Последващи изследвания ще установят дали между мъжете и жената от гробницата са съществували родствени връзки. Останките може би ще дадат допълнителни дани за точно датиране на времето, през което са погребани. Ще бъдат извършени и сравнителни изследвания с останки от почти 300 други погребения в района.

Гробницата в Амфиполис е датирана от последната четвърт на IV век пр.н.е. От лятото на 2014 година в нея текат активни изследвания. Хълмът Каста, на който се намира гробницата, е обкръжен от внушителна стена, чийто периметър е около 490 метра. Върху насипа на погребалните помещения е открита статуя на лъв, висока 5 метра. Входът в съоръжението е “охраняван” от статуите на два сфинкса.


Гробницата има три камери. В две от тях подовете са покрити с мозайки. В първата мозайката е изработена от груби парчета бял мрамор, поставени върху червен фон. На пода на втората камера на гробницата е открита мозайка, която пресъздава сцена от митологията с отвличането на Кора – дъщеря на богинята на плодородието Деметра. Входът към втората камера е преграден от две мраморни статуи-кариатиди.

Човешките останки са открити в третата камера, на дълбочина 1,60 метра от пода. Камерата е облицована с варовикови плочи. Размерите на погребението – 3,23х1,56 метра. На височина камерата се е съхранила до 1 метър, но учените смятат, че реалният й размер е достигал 180 см. Между дъното на погребението и свода на камерата разстоянието е 8,9 метра. Освен човешките останки са открити и останки от дървен саркофаг, както и фрагменти от медни, железни и стъклени изделия.

По-рано ръководителят на разкопките категорично опроверга слуховете, че в Амфиполис е погребан Александър Македонски. Въпреки това, археолози и чиновници продължават да намекват, че гробницата е свързана с царската династия. Постоянно се подчертава важността на съоръжението, Като се акцентира върху сходството в мозайките, открити в Амфиполис и изображенията в царските погребения във Вергина. В архитектурните детайли на гробницата, според някои, е явен почеркът на Дейнократ (Dinocrates), главният архитект на Александър Велики.

Експерти, които обаче не са участвали в разкопките, спекулират, че в гробницата може да са погребани жената на Александър – Роксана, или майка му – Олимпия. Не се изключва и възможността в гробницата на хълма Каста да е погребан и някой от приближените на големия пълководец.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...