21 януари 2015 г.


Кое е това животно, което има 300 зъба, живее на 500 метра под морското равнище и първите екземпляри от него са се появили преди 80 милиона години?


Отговорът е – мантиевата акула. И това “изкопаемо” не измряло. Световните агенции разпространяват новината, че миналият месец във водите край австралийския щат Виктория е уловена такава акула.


Пред “Sydney Morning Herald” Дейвид Гилиът, капитан на риболовен кораб казва: “От тридесет години съм в морето и досега не бях виждал подобна акула” Гилиът попада на мантиевата акула докато е на риболов в района на Lakes Entrance във Виктория, Австралия. “Главата му прилича на нещо, излязло от филмите на ужасите. Беше доста страшно да го гледаш… Всъщност, доста се стреснах”.


Акулата е само около 180 см на дължина и не е сред гигантите. На външен вид повече прилича на змиорките. Но по броя на зъбите е “първенец” в семейството на акулите – зъбите на мантиевата акула са наредени на 25 реда и достигат до 300 на брой. За сравнение, голямата бяла акула има “само” 50 зъба.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...