30 януари 2015 г.


През последните двадесет години много учени провеждат изследвания, с които искат да потвърдят или отхвърлят тезата, че самките на богомолките произвеждат повече феромони, за да привличат мъжките, когато са добре хранени. Биолозите смятат, че недобре нахранените самки просто няма да имат нужните сили, за да се съревновават. Самките, които са се хранили добре, произвеждат достатъчно феромони, които за мъжкарите говорят, че това е здрава партньорка, която ще снесе много яйца.

Въпреки логиката обаче, най-новите наблюдения показват точно обратното – гладните самки отделят много повече феромони, което ги прави по-привлекателни за самците. В случая обаче природните химикали се използват от самките не като начин за привличане на брачен партньор, а като оръжие за примамване на жертва.

Като доказателство за тази версия екип от изследователи от университета Макуори в Австралия, провежда експеримент с осем самки на богомолки от вида Pseudomantis albofimbriata. Насекомите са разделени на групи, като всяка група е поставена на различна “диета” – “Много зле хранени”, “Оскъдно хранени”, “Средно хранени” и “Много добро хранене”.

Всички самки са поставени в непрозрачни съдове, а наблизо са пуснати мъжките богомолки. През стените на съдовете мъжките не могат да видят женските, но могат да усетят феромоните. Резултатът: Самките от групата “Много зле хранени” привличат един път и половина повече мъжки, отколкото най-добре хранените. Далеч по-малко самци са привлечени от групите “Оскъдно хранени” и “Средно хранени”.

Важно за експеримента е, че този път учените се опитват да поставят еднакви условия – всички самки, участвали в опита, вече са имали яйца. При сходни по-раншни експерименти този фактор не е отчитан и затова данните от тях са спорни.
Така учените имат възможност да разберат защо гладните самки на богомолките насочват всичките си сили към производството на феромони. Изразходваните последни сили обаче ще им позволят да привлекат мъжките, а това за самките е равносилно на добри хранителни запаси и от там – по-лесно ще износят яйцата си.

Известно е, че независимо колко са гладни, самките от повечето видове богомолки изяждат мъжките по време на половия акт. Дори с откъсната глава спермата от мъжкия продължава да се предава на самката. Оказва се, че заради “химическата измама”, до която прибягват зле хранените самки, генетичният материал се предава на слабите, вместо на осигурените с хранителен запас и енергия добре нахранени женски.

На видеото може да видите поведението на самката по време на половия акт.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...