14 януари 2015 г.



На 11 март 2011 година Североизточна Япония беше ударена от земетресение с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер. Трусът продължи над 6 минути и беше последван от вълни цунами. Още 250 по-силни афтършокови труса бяха регистрирани в следващите месеци. Земетресението отне живота на над 18 000 души.

Американски турист, намиращ се по това време в Страната на изгряващото слънце е заснел видео, на което се вижда колко мощен е трусът. Земята в буквалния смисъл на думата се разтваря, а на места при затварянето на цепнатините на повърхността се излива вода.

Геолозите наричат този феномен “втечняване”. Дължи се на това, че в по-обилно напоени почви, подложени на силен натиск, какъвто се наблюдава по време на земетресения например, налягането на разтворената вода се увеличава драматично. Това кара  частиците в почвата да се движат по-интензивно и в крайна сметка да се превърне в субстанция, наподобяваща течност. Опасността от “втечняването” на почвата идва от факта, че може необратимо да подкопае основите на сгради и инфраструктурни съоръжения.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...