13 януари 2015 г.



Тази година 30 юни ще е с една секунда по-дълъг. Последният час на деня (по Координираното универсално време UTC) ще бъде с продължителност от 3601 секунди.

Както при високосните години, така и с високосните секунди се опитваме да сме в максимален синхрон със слънчевото време. Добавянето на високосни години се налага, защото Земята извършва една обиколка около Слънцето не точно за 365 дни. Още в древността астрономите изчисляват, че обиколката ни трае малко повече от 365 дни и ако искаме да сме “в крак със Слънцето”, на всеки 4 години трябва да добавяме по един допълнителен ден. Григорианският календар, въведен в употреба през средновековието, се справя добре с тази задача – всички знаем правилото, по което на всеки 4 години в месец февруари се добавя 29-ти ден и с това годината става високосна, а ние се движим в синхрон по пътя си около Слънцето.

Нуждата от добавянето на високосна секунда е продиктувана от друга причина. Въртенето на планетата около оста й не е съвсем равномерно. Измененията са малки и се дължат на гравитационния ефект от взаимодействието ни с други космически тела и най-вече с естествения ни спътник – Луната.

През повечето дни Земята се върти малко по-бавно, сравнено с предишния. Усреднената стойност на изоставането ни е 0,002 секунди на ден. Ако оставим тази грешка да се натрупва, ще дойде момент, в който в полунощ Слънцето ще свети, а по обяд ще е пълен мрак.

За това, кога е необходимо да се добави една секунда, се грижи International Earth Rotation and Reference Systems Service. Решение за добавянето на високосна секунда се взема тогава, когато отклонението от UTC се очаква да надхвърли 0,9 секунди. Тогава се избира дали секундата да се добави точно преди полунощ по GMT на 30 юни или на 31 декември.

От 1972 година насам вече имаме 25 добавени високосни секунди. И въпреки че за точността на времето по цял свят вече се разчита на атомни часовници, въвеждането на високосната секунда се оказва лесно на теория, но и опасно на практика. Много от водещите световни интернет сайтове например, са се сблъсквали с проблеми, предизвикани от добавянето на високосна секунда.
Чуват се дори и призиви да се откажем от практиката на високосните секунди. Все пак, ще са нужни векове, за да си проличи, че “изоставаме” във времето.

От друга страна, нормално ли е да оставяме проблемите ни днес, да се натрупват за поколенията?

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...