1 ноември 2020 г.

 

Марк Брут монета Цезар

2,7 милиона британски лири (около 3,5 милиона долара) е цената, на която беше продадена златна монета, сечена от Марк Юний Брут за ознаменуване на убийството на Гай Юлий Цезар. Търгът се проведе в края на месец октомври 2020 г., а организатор на наддаването е нумизматичната компания Roma Numismatics.

Монетата е сечена през 42 г. пр.н.е. – две години след убийството на Цезар. На лицевата ѝ страна е изобразен профил на Марк Юний Брут. Около него са изсечени фразите BRVT IMP (Brutus Imperator) и L PLAET CEST (Луций Плеторий Цестиан – квестор при Марк Брут). На реверса на монетата са изобразени два кинжала и древноримската шапка пилос, която римляните са асоциирали с богинята на свободата Либертас. Такъв вид шапки в древен Рим са раздавани на робите, сдобили се със свобода. Надписът под кинжалите и пилоса гласи EID MAR (мартенските иди – 15 март, денят, когато е убит Цезар).

Монетата е от колекцията на швейцарския археолог от XIX век барон Густав Карл Фердинанд фон Бонщетен, който е изпълнявал и длъжността камерхер на австрийския император Фердинанд I.

Според информация, изнесена от организаторите на търга, в света са известни 88 сребърни монети EID MAR и три златни, две от които към момента са собственост на Британския музей и Немската федерална банка.

Гай Юлий Цезар е убит на 15 март 44 г. пр.н.е. след заговор между римски сенатори, водени от Гай Касий и Марк Брут. Мотивът на заговорниците да посегнат на живота на Цезар е възстановяване на Римската република. След убийството, сенаторите се събират в Капитолия, очаквайки народът да ги подкрепи. Римляните обаче са отвратени от бруталния акт и застават на страната на Марк Антоний. В Рим започва гражданска война, която завършва с пълен разгром на сенаторите-заговорници. Краят на войната идва с успехите на Октавиан Август, чието управление постепенно трансформира републиката в империя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...