6 май 2020 г.


Астрономи са открили необичайна „загинала“ звезда, която е каталогизирана като Swift J1818.0-1607. Това може да се окаже „липсващото звено“ между магнетарите и пулсарите, пише ScienceAlert.

Космическият обект е засечен от телескопа Burst Alert в обсерваторията Swift. В началото астрономите смятат, че Swift J1818.0-1607 е магнетар – звезда с много силно магнитно поле. Впоследствие, обаче, става ясно, че тя емитира импулси в радиодапазона, което я класифицира като радиопулсар.

Освен това, уточнените данни разкриват, че този източник е най-бързо въртящият се пулсар от всички, открити до момента и вероятно е най-младият.


Към момента са известни още четири други радиомагнетара, но при Swift J1818.0-1607 има една особеност, която не се наблюдава при останалите. При прехода от низки към високи честоти, астрономите са установили, че при новия обект се наблюдава рязък спад в радиоизлъчването. При останалите радиомагнетари се наблюдава почти постоянна „яркост“ в целия радиочестотен спектър.

Астрономите смятат, че откритието им може да послужи като доказателство на тезата, че пулсарите могат да еволюират до магнетари, както и че разрушаващите се звезди притежават подобни нему магнитни полета.



В заключение, обаче, изследователите подчертават, че за да се правят категорични заключения са необходими допълните наблюдения на Swift J1818.0-1607.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...