6 март 2020 г.


Сапфирен древноримски пръстен се предлага на търг в Лондон. Небесносиният хололит (така бижутерите наричат пръстени, изработени от цял скъпоценен камък) в древността е принадлежал вероятно на римския император Калигула. Върху него е гравиран образ, за който се приема, че е изображение на Цезония - четвъртата, последна съпруга на императора. За нея античните автори пишат, че не била нито толкова красива, нито вече млада, когато става съпруга на Калигула. Сплетните твърдят, че Калигула се хвалел с жена си, като понякога я показвал гола на някои от приближените си.

Цезония е убита почти веднага, след ликвидирането и на покварения ѝ съпруг. Историците от онова време пишат, че сломена от мъката по Калигула, тя с охота подлага врата си на убийците, насърчавайки ги да я умъртвят без никакви колебания.


„Пръстенът на Калигула“ се съхранява в колекцията на графа на Аръндел от 1637 до 1762 година, след което става част от прочутата колекция, наричана „съкровището на Марлборо“ (Marlborough gems). В колекцията има 800 скъпоценни артефакта, събрани в края на XVIII и началото на XIX век от Джордж Спенсър, 4-ти граф Марлборо.


През 1875 година Джон Уинстън Спенсър-Чърчил, 7-ми херцог Марлборо, продава колекцията, за да заплати ремонта на двореца Бленъм – родовото имение на херцозите Марлборо край Удсток. Новият собственик на скъпоценностите е Дейвид Бромилоу от Битсвил Хол в Лестършир, който заплаща за нея 35 000 лири (което днес се равнява приблизително на 2,2 милиона лири).



През 1899 година „пръстенът на Калигула“ е продаден на търг на Christie's от дъщерята на тогавашния притежател. Новият собственик е банков дилър на име Юлиус Голдсмит.

Произходът на пръстена остава неизвестен до 1971 година, когато бижуто е предложено на търг на Sotheby's в Лондон и сменя собственика си за скромната сума от само 750 лири. След това пръстенът е част от чатна френска колекция, а по-късно е откупено от антикварната кантора „Вартски“ – личните бижутери на британската кралица и принц Чарлз. В момента от „съкровището на Марлборо“ е известно местонахождението на едва една четвърт от някогашните 800 скъпоценности; за останалите предмети няма яснота къде се съхраняват.


Киран Макарти, директор на „Вартски“, обяснява пред британски медии: „Пръстенът е един от престижните скъпоценни артефакти от Marlborough gems, съхраняван по-рано в колекцията на графа на Аръндел. Изработен е от цял сапфир. Съвсем малко са такива хололити, и бих казал, че този е най-добрият образец, който може да откриете“.



Търгът ще се проведе през следващата седмица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...