6 март 2020 г.


Близо до Саккара – древно поселение, намиращо се недалеч от съвременната египетска столица Кайро, се намира стъпаловидната пирамида на фараона Джосер. След 14 години на реставрационни дейности, от 5 март древният паметник отново е отворен за посещения от туристи, съобщава генералният секретар на Висшия съвет по античността на Египет Мустафа Вазири.

Снимки: Khaled Elfiqi/EPA и Mohamed Abd El Ghany/Reuters


„Проектът е един от най-значимите, които бяха реализирани от министерството, защото пирамидата на Джосер е най-древната на планетата ни“, цитира думите му египетската агенция Egypt Independent.




Реставрационните дейности по пирамидата на Джосер започват през 2006 година. Пет години по-късно, обаче, заради революцията в страната, работите са прекратени. Едва в края на 2013 година реставрацията е подновена. В процеса на възстановяване са подготвени и почистени всички вътрешни коридори в пирамидата. В източната част на обекта все още се извършват някои ремонтни дейности, а скоро там ще бъде инсталирана и съвременна осветителна система. Общо по проекта властите са похарчили 6,5 милиона долара.




Председателят на комисията, подготвяща проектите в министерството по туризма и античните паметници на Египет Ваад Абул Ела по-рано заяви, че в реставрационните дейности са включени и работа по фасадата на пирамидата, укрепване на каменни блокове, възстановяване на стъпала при южния и източния входове.



Стъпаловидната пирамида на фараона от III-тата фараонска династия, Джосер, е построена около 2650 г. пр.н.е. Известно е и името на архитекта ѝ – Имхотеп. Според древноегипетските източници, точно с погребалния паметник на Джосер, който представлява на практика шест построени една върху друга мастаби (пресечени пирамиди с намаляващи във височина размери - бел.ред.), започва строежа на подобни архитектурни съоръжения в царството край река Нил.



След силно земетресение през 1992 година, пирамидата на Джосер губи предишната си устойчивост, а в горната ѝ част се образува голяма пробойна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...