29 януари 2020 г.


Полски археолози показаха пред публика колекция от сребърни монети, които са открити в избените помещения на старинна сграда. Експертите са открили общо 89 монети, сечени през XVI-XVII век.

Според съобщение на Nauka w Polsce, съкровището е открито още през месец ноември 2019 година, но е било нужно време за да бъдат идентифицирани и оценени находките. Сега колекцията е представена за пръв път пред широката публика. Находката е направена в избените помещения на стара къща в град Кожухов.

Учените отбелязват, че монетите са били разпилени из цялото избено помещение. Вероятно първоначално са били на едно място, но по време на Втората световна война са били разпръснати, вследствие на някаква експлозия, случила се наблизо.

Общо са открити 89 монети, сребърни талери, сечени през XVI и XVII век. Основно това са талери от Саксония, Нидерландия и Брауншвайг. В колекцията има и венециански монети. Експертите смятат, че съкровището е скрито в началото на Тридесетгодишната война (1618 – 1648 година).



В подкрепа на това предположение е относително малкият времеви период, който дели най-старите и най-новите монети в съкровището. Най-старите монети са сечени около 1580 година, а най-новите – около 1620 година. Върху монетите има образи на владетели, като например, на саксонския херцог Хайнрих Благочестиви и на Фердинанд I Хабсбургски, император на Свещената римска империя и крал на Австрия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...