28 януари 2020 г.


Американски и китайски учени предупреждават, че топенето на ледници, което е следствие от климатичните промени, може да доведе до „връщането към живот“ на патогенни организми.

През 2015 година екип учени от САЩ и Китай се отправят за Тибет, за да съберат проби от най-древните ледове на Земята. Експертите извършват 50-метрови сондажи и се сдобиват с ледени образци, които преминават през три етапа на стандартна деактивация, за да се избегне замърсяването им с микроби от околната среда.

Вследствие на спазването на строгите научни протоколи, специалистите са идентифицирали 33 групи гени на вируси, които представляват четири известни рода. 28 от групите се оказват обаче непознати за науката. При това, микроорганизмите от двете различни ледени ядра кардинално се отличават едни от други. Учените предполагат, че това е така, защото ледовете са се отлагали в абсолютно различни климатични периоди.

Авторите на изследването отбелязват, че промените в климата, които протичат в момента, създават условия, които биха попречили на детайлното проучване и каталогизация на тези микроорганизми, но – което е по-важно – също така ни лишават и от възможността успешно да им се противопоставим при нужда.



„Най-малкото, [топенето на ледовете] може да доведе до загубването на микробните и вирусните архиви, които може да се смятат за важна информация в изучаването на миналите климатични режими на Земята. Но в по-лошия вариант, топенето на ледовете може да доведе до отделянето в околната среда на патогенни микроорганизми“, пишат авторите на изследването.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...