3 януари 2021 г.


Космическите „пайети“ на изображението всъщност представлява галактиката NGC 4455, която може да се наблюдава в северната част на небесната сфера, по посока на съзвездието Косите на Вероника. Името на това съзвездие звучи странно и дори необичайно. Това е единствения астеризъм в северния небосклон, наречен в чест на реална историческа личност – египетската царица Береника II.

Историята на Береника II е изключително интересна. Тя е същинския владетел на древногръцкия полис Кирена, намиращ се на територията на съвременна Либия. По-късно се омъжва за Птолемей III и става царица на Египет. Береника II се прочува с това, че жертва изключително красивите си коси, поднасяйки ги на боговете с молитва за безопасно завръщане на съпруга ѝ, който води т.нар. Трета сирийска война срещу силите на Селевкидите.
Птолемей III наистина се завръща, а косите на Береника, които тя е оставила в храма на Зефир мистериозно изчезват; оказва се, че са отнесени от боговете и поставени сред звездите, където сияят в съзвездието Косите на Вероника (латинизирания превод на Береника).


Ако това съзвездие се намираше в галактиката NGC 4455, пътуването до него би отнело много време. Галактиката се намира на 45 милиона светлинни години от нас.



Изображението е заснето с Advanced Camera for Surveys, монтирана на борда на космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...