2 декември 2019 г.


Снимката е запечатала самеца на име Геотермика – филипински орел, който заедно с подходяща самка тези дни беше изпратен от Филипините в Сингапур. Задачата на двойката е една – да се размножават.

Филипинския орел, или филипинския орел маймунояд, наричан още и филипинска харпия или харпия маймунояд, е много голяма и рядка птица. Среща се само в тропическите гори на Филипините. Филипинската харпия е и национален символ на страната. Но заради рязкото намаляване на териториите, заети от тропическите гори, орлите от този вид са намалели до няколкостотин екземпляра. Затова експертите се опитват да ги развъждат в зоопаркове и специални центрове.

Размахът на крилата на някои филипински орли може да нахвърли два метра, а на дължина тялото му може да е повече от един метър. Това го прави един от най-едрите видове сред орлите. Някои от другите видове орли могат да се похвалят с по-масивни и по-тежки тела, но по размах на крилата и по дължина на клюна, харпията маймунояд е безспорния шампион.

Наричат ги маймунояди, защото птиците се хранят с местни макаци, и не само. Както всеки от хищниците, намиращи се на върха на хранителните вериги, филипинският орел яде всичко, което успее да улови: змии, летящи лисици, белки, птици и т.н., дори и малки прасета, кучета филипински замбара (това са „братовчеди“ на нашите елени, които достигат до тегло от 60 килограма; в гнездата на филипински харпии са откривани останки от замбара, които тежат около 14 кг).



Любопитен детайл е, че когато ловуват макаци, орлите действат по двойки: единият  прелита пред маймуните, за да отвлече вниманието им, а другият в същото време ги атакува в гръб.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...