23 октомври 2019 г.


Как някои от неутронните звезди се превръщат в най-мощните магнити във Вселената? Екип от немски и британски астрофизици е открил възможният отговор на въпроса, как се образуват така наречените магнетари. Изследователите са използвали мащабни компютърни симулации, за да демонстрират как сливането на две звезди създава мощни магнитни полета. Ако такива звезди избухнат в свръхнови, резултатът може да е магнетар.

В изследването участват учени от Хайделбергския университет, Обществото „Макс Планк“, Хайделбергския институт за теоретични изследвания и Оксфордския университет. Резултатите от разработката са публикувани в списание Nature.

Вселената ни е изтъкана и пронизвана от магнитни полета. Слънцето, например, има обвивка, конвекцията в която непрекъснато генерира магнитни полета. „Въпреки че масивните звезди не притежават такива обвивки, при около 10 процента от тях все пак наблюдаваме силни, огромни по мащаби магнитни полета на повърхността“, обяснява д-р Фабиан Шнайдер от Центъра по астрономия в Хайделбергския университет, който е водещ автор в изследването.

Тези магнитни полета са открити още през 1947 година, но произходът им остава неизяснен досега. Преди повече от десетилетие учени лансират хипотезата, че сблъсък на две е причина за генерирането на мощни магнитни полета. „Досега обаче, не успявахме да тестваме тази хипотеза, защото не разполагахме с нужната изчислителна мощност“, казва д-р Себастиан Олман от изчислителния център на Обществото „Макс Планк“ в Гарчинг, близо до Мюнхен. В новото изследване е използван продуктът AREPO – високо динамичен симулационен код, който работи на изчислителните клъстери на Института за теоретични изследвания в Хайделберг (HITS). С негова помощ учените са опитали да обяснят характеристиките на Тау от съзвездието Скорпион (τ Sco) – звезда-магнетар, която се намира на 500 светлинни години от нас.



Още през 2016 година Фабиан Шнайдер и Филип Подсядловски от Оксфордския университет установяват, че τ Sco е от т.нар. „сини скитници“. Сините скитници са продукт от сливането на звезди. „Изхождаме от хипотезата, че силното магнитно поле на τ Sco е възникнало в процеса на сливане на звезди“, обяснява проф. Подсядловски.


Чрез компютърните симулации на τ Sco, немско-британския екип от астрофизици доказва, че силната турбулентност по време на сливането на две звезди може да генерира такова магнитно поле. Звездните сливания са относително често явление: учените смятат, че около десет процента от масивните звезди в галактиката ни са продукти от такива процеси. А тази стойност се съгласува добре с честотата на поява на масивни магнитни звезди, според д-р Шнайдер. Астрономите смятат, че точно такива звезди биха могли да образуват магнетари, когато избухнат като свръхнови.



Вероятно това ще се случи и с τ Sco, когато в края на живота си избухне като свръхнова. Компютърните симулации предполагат, че генерираното магнитно поле би било достатъчно, за да обясни мощните магнитни полета на магнетарите. „Смята се, че магнетарите притежават най-мощните магнитни полета във Вселената – до сто милиона пъти по мощни от най-мощното магнитно поле, генерирано някога от устройства, създадени от човека“, казва в заключение д-р Фредерик Ропке, съавтор в изследването.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...