23 октомври 2019 г.


Древен павиран път, който най-вероятно е отвеждал поклонници към Храмовия хълм, е открит в „Града на Давид“, чието официално название е Национален парк „Стените на Йерусалим“.

В ново изследване, публикувано в Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University, експерти от Израелската агенция по опазване на античността са описали подробно откриването на 100 монети под древните павета. Благодарение на тези находки, пътят е датиран от около 31 година. Откритите артефакти доказват по категоричен начин, че улицата е изградена по заповед на Пилат Понтийски.


След шест години на обширни археологически разкопки, изследователи от Израелската агенция по опазване на античността и от Университета в Тел Авив, са открили 220-метров участък от древната улица, на която за пръв път попадат британски археолози през далечната 1894 година. Пътят води на юг и нагоре от Силоамския басейн към Храмовия хълм.


И двата паметника са от изключителна важност за последователите на традиционния юдаизъм и християнството. Храмовият хълм, който се намира в Стария град на Йерусалим, е почитан от хилядолетия като свещено място. По времето, когато е съграждана улицата, обект на изследването, Исус Христос – според библейските разкази – изцерява слепец, като го изпраща да се измие в Силоамския басейн.


По време на разкопките археолозите откриват над 100 монети, попаднали под паветата от настилката на улицата. Най-късните монети са датирани от периода между 17 и 31 година от новата ера. Това, според учените, са категорични доказателства, че работата по павиране на пътя е започнала и приключила по времето, когато Пилат Понтийски управлява Юдея.



„Датирането с помощта на монети дава много точни резултати“, обяснява д-р Доналд Ариел, археолог и експерт по монети от Израелската агенция за опазване на античността, който е един от съавторите в изследването. „Някои от монетите имат на себе си годината, през която са изсечени. Това означава, че ако монета с гравирана дата 30 г. бъде открита под улица, то улицата трябва да е градена в същата година или през която и да е следваща, след отсичането на монетата. Нашето изследване обаче, отива по-далеч, защото от статистиката е известно, че монети, сечени около 10 години по-късно, са били най-разпространените парични знаци в Йерусалим. Фактът, че под паветата на улицата не се откриват такива монети, означава, че пътят е завършен преди тези монети да се появят, или казано по друга начин – по времето на управление на Пилат“.


Древната улица е великолепна: дължината ѝ е около 600 метра и с ширина приблизително 8 метра, изцяло павирана с големи каменни плочи, както е обичайно за съоръженията от този тип, градени по време на Римската империя. Експертите са пресметнали, че за изграждането на улицата са използвани около 10 000 тона варовикови блокове. Извличането на подобен обем материал от кариерите е изисквало много добри технологии.

Великолепието на улицата, заедно с факта, че свързва две от знаковите места в Йерусалим – Силоамовия басейн и Храмовия хълм – е значимо доказателство, което предполага хипотезата, че по нея е преминавал важен за поклонниците маршрут. „Ако това беше обикновена улица, свързваща точка А с точка Б, нямаше да се налага да се строи с такова великолепие“, подчертават д-р Джо Узиел и Моран Хагби от Израелската агенция по опазване на античността, съавтори в изследването. „В най-тесния си участък е широка 8 метра. Това, в съчетание с добре обработения камък за настилката и богата „декорация“, изразяваща се в стъпаловидни подиуми по протежението ѝ, показват, че е била много важна улица“.



„Отчасти градежът може да се оправдае като жест на умилостивяване на жителите на Йерусалим, или може би е свързан и с начина, по който градът трябва да се впише в римския свят; а може би и защото Пилат се е надявал чрез мащабен строителен проект да увековечи името си“, пише водещият автор в изследването Нашон Сзантон.


Павираните участъци на улицата са открити заринати под слоеве от развалини, за които се смята, че са от превземането на Йерусалим от римските легиони през 70 г., когато градът е разграбен и порутен. Сред отломките експертите са открили множество оръжия, като върхове на стрели и прашки, както и обгорели фрагменти от дърво и каменни блокове от сградите, намирали се по протежение на улицата.

Съществува вероятност Пилат Понтийски да е изградил пътя, като опит да се намали напрежението сред еврейското население. „Не можем да разберем [подбудите му] със сигурност. Всяка от трите вероятности може да намери подкрепа в историческите документи, но е най-вероятно да се касае за комбинация от всички тях“, пише в заключение Нашон Сзантон.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...