23 октомври 2019 г.


Около 46% от жените споделят с психолози, че поне веднъж в живота си след полов акт са изпитвали рязко влошаване на настроението. Меланхолията, плачливостта, тревожността, която жените изпитват непосредствено след секс, са симптоми на т.нар. “посткоитална дисфория”. 

В изследване на психолози от Технологичния университет в Куинсланд (Австралия) и университета в Цюрих (Швейцария) участват 230 студентки. Данните са получени чрез попълване на онлайн анкета.

5 процента от участничките заявяват, че са усещали симптомите на посткоиталната дисфория няколко пъти през четирите седмици, предшествали момента на попълване на анкетите. При това не е открита никаква връзка между присъствието на такива симптоми и нивото на близост та на дамите в отношенията им с партньорите.

Изследването показва още, че проявите на посткоитална дисфория от типа на плачливост, тревожност, тъга или агресия периодично страдат 10 процента от жените. Водещият в проучването Роберт Швейцер предполага, че една от възможните причини за лошото настроение на жените след полов акт трябва да се търси в хормоналното изместване, протичащо като резултат от изживян оргазъм. През 2011 година Роберт Швейцер в друго изследване получава данни, според които всяка трета жена е изпитвала рязкото влошаване на настроението, дори след задоволителен по качество секс.



Трябва да се отбележи, че учените отдавна са наясно с влиянието на хормоните на сексуалния апетит при жените и удоволствието, което им доставя половия акт. Например, синтеза на едни и потискането на други хормони при жени, станали наскоро майки, на практика довежда до почти пълната липса на интерес към сексуални контакти с мъж.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...