25 октомври 2019 г.


На пръв поглед на най-добрите снимки на Плутон, с които разполагаме в момента, нищо не се вижда. Това обаче не е така. През 2015 година междупланетната сонда на NASA „New Horizons” прелетя на дистанция от 12 500 километра от повърхността на Плутон. Полетът продължи само няколко часа, докато в същото време на малката планета са ѝ нужни 6,4 земни дни, за да направи пълен оборот около оста си.

В резултат на това, докато земната сонда прелиташе над планетата, едната страна на Плутон е осветена от Слънцето, а другата остава в сянка. Но като използват снимките, които “New Horizons“ направи по време на приближаването си към планетата от разстояние 6 милиона километра, астрономите са успели да извлекат допълнителна информация от изображенията, за да „осветят“ и скритото от сянката полукълбо на Плутон.


„Подбрахме най-добрите снимки от черно-белите и цветни камери [на борда на сондата] и ги обединихме в една мозайка“, обяснява главният инженер, ръководещ екипа на “New Horizons” Алън Щерн.



В крайния си вариант, изображенията се получават с резолюция стократно надвишаваща тази на снимките, направени от телескопа „Хъбъл“, който по-рано е използван за наблюдения на Плутон.


На изображенията може да се различат отвесните хребети и на двете полукълба. Някои от тях достигат височина от километри. Тези образувания, известни сред средите на експертите като „остриетата“, са уникални за Слънчевата система – на нито една друга планета или спътник не се срещат такива.



Астрономите са обърнали внимание и на тъмните линии, които се пресичат взаимно. Вероятно това са или планински хребети, или разломи, възникнали в резултат на катаклизми. Освен това, описан е кратер, наречен Симонели, чийто диаметър е 250 километра. В него учените са идентифицирали басейн от азот под формата на лед, въглероден окис и метан.



„Получените данни се оказаха 100 пъти по-добри, отколкото изображенията на Плутон, с които разполагахме преди полета на сондата. Те обаче са и 20 пъти „по-нечетливи“, отколкото снимките от осветената, близка към Слънцето страна“, добавя Щерн. Той се надява, че в бъдеще нови мисии до далечната планета ще дадат на учените още информация, с която по-добре да разгледат Плутон.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...