16 октомври 2019 г.


В нова статия, публикувана в списание Antiquity, експерти разкриват, че в древната кървава битка, провела се край река Толензе, са участвали не само местни мъже, но и воини, дошли от други места на континента. Свидетелства за това са личните вещи на воин (основно бронзови артефакти), които по всяка вероятност са изгубени или скрити по време на сражението. Подобни предмети често са откривани в погребения в Централна, а не Северна Европа, където се е състояла битката.

В края на бронзовата епоха, около 1300 – 1250 г. пр.н.е. край река Толензе в североизточната част на днешна Германия, се провежда сражение, превърнало се в кървава касапница. За пръв път следи от тази битка са открити в долината на реката през 1996 година и оттогава насам в района се провеждат разкопки. Досега археолозите са открили над 12 000 човешки и около хиляда конски кости, а освен това са успели да определят възрастта и пола на 140 индивида. Повечето от тях се оказват мъже на възраст между 20 и 40 години, които са били в добра физическа форма, когато ги е застигнала смъртта.


По някои от откритите кости учените са намерили следи от травми, нанесени от оръжия за водене на бой от близко или дистанция, от което може да се заключи, че тези хора са загинали по време на битка. Според някои оценки, в сражението са участвали над 2 000 души. Изследвания на изотопи показват, че не всички от участвалите в боя, са родом от Северна Европа.



Сега учените потвърждават тези изследвания, но този път чрез откритите на мястото на битката артефакти. Немски археолози, водени от Томас Тербергер от Университета в Гьотинген, са описали проучването на 31 бронзови предмета, открити през 2016 година при проучвания на речното дъно. Артефактите са намерени един до друг, и по всяка вероятност, първоначално са били в някаква торба или чанта от органична материя, която през изминалите хилядолетия се е разградила напълно.


Сред намерените артефакти има нож с костна ръкохватка, шило с дървена дръжка, длето или инструмент с подобно предназначение, наконечници за стрели, игли за закопчаване на дрехи, фрагменти от слитъци бронз и мед, както и бронзови цилиндри с отвори. В непосредствена близост са открити човешки череп и ребро, няколко гръбначни прешлена, а малко по-късно – още два черепа. От находките учените стигат до извода, че артефактите са принадлежали на един от участвалите в кървавата баня край Толензе.


Върховете за стрели са запазили и останки от дървената част, от която са били изработени стрелите, а при шилото е оцеляла само част от дръжката. Това дава на експертите възможност да определят възрастта на артефактите, като използват метода на радиовъглеродно датиране. Получените данни сочат периода 1380 – 1180 г. пр.н.е., което потвърждава предположението, че предметите са изработени по същото време, когато се провежда битката край река Толензе.



Авторите на изследването са проучили детайлно артефактите, като ги сравняват с находки от погребения, откривани в други региони на Европа. Учените, в частност, се опитват да разберат за какво са служили цилиндрите с отвори и от какви предмети са фрагментите от бронз. Оказва се, че подобни цилиндри често са откривани в погребения от бронзовата епоха в северна Франция и в южна Германия. Изследователите предполагат, че те са използвани като панти или закопчалки за дървени сандъци или кожени чанти за лични вещи.

Авторите на изследването са проучили освен това и артефакти, открити на две други места край река Толензе. За тези предмети също има подсказки, че собствениците им са дошли по тези земи от далечни места. Например, конструкцията на ръкохватката на един от мечовете, принадлежал на някои от воините, участвали в сражението, не е характерна за Северна, а за регионите на Централна Европа. Подобни артефакти са намирани в погребения в южна Германия, Унгария, Чехия и Австрия. В северните части на Европа такива мечове са откривани досега само на две места.



Учените изказват хипотезата, че собственикът на артефактите целенасочено е скрил торбата или чантата с вещите си, или ги е изгубил по време на сражението. Не се изключва възможността останките, открити близо до артефактите, да са точно на техния собственик. „Това са първите лични вещи, които откриваме на бойното поле. Те ни дават представа за екипировката на воина. Фрагментите от бронз, може би са използвани като пари. Находката ни подсказва и за произхода на хората, сражавали се в тази битка. Появяват се все повече доказателства, че някои от воините са с произход от южните части на Централна Европа“, обяснява Томас Тербергер.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...