13 август 2019 г.


Край бреговете на остров Левита в източната част на Егейско море, екип, ръководен от доктора по археология Георгиос Куцуфлакис, се натъква на останките на „Титаник“ от елинистичната епоха. По време на подводни проучвания в периода 15 – 29 юни тази година, археолозите откриват следите от пет корабокрушения. От дълбочина 45 метра изследователите са извадили фрагмент от котва с тегло от около 400 килограма.

Учените са датирали находката от VI век пр. н.е. Предположенията им са, че котвата е използвана от кораб, който за своето време е бил с гигантски размери. Технологиите за строеж на плавателни съдове от онази епоха са давали на елините възможността да строят кораби с дължина не повече от 35 метра и ширина около 8 метра. Откритите останки, обаче, са на съд, който вероятно е надхвърлял тези размери.


Останките от другите кораби са от по-късни периоди – от средата на III век пр.н.е. до ранно християнския период. Възрастта на находките се оценява по амфорите, които корабите са превозвали.


Освен петте кораба, изследвани от учените, на дъното са открити останки и от ще четири корабокрушения. Това са търговски съдове от II и I век пр.н.е., както и от II век от новата ера, които са пътували от остров Кос и от Книдос. Тяхното проучване тепърва се планира.



По време на изследванията през месец юни, подводните археолози са извършили общо 57 групови гмуркания, а общото време за работа на дъното е около 92 часа. Учените са проучили около 30 процента от 35-километровата брегова ивица на острова. Експертите не са загубили надеждата, че може да открият и фрагменти от корпусите на потъналите кораби, макар че от повечето от тях почти нищо не е останало след хилядолетията в морската вода.


Изследванията се финансират от Министерството на културата и спорта на Гърция и Британската академия за хуманитарни и социални науки.



През миналата година край бреговете на архипелага Фурни в източната част на Егейско море бяха открити пет потънали древни кораба. А от началото на изследванията през 2015 година до сега, са открити следи от общо 58 корабокрушения. Най-старото от тях е датирано от V век пр.н.е., а най-ранните са от XVIII-XIX век.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...