29 август 2019 г.

Снимка: ESA/Hubble
На изображението е запечатана спиралната галактика Messier 98 (М98). Тя се намира на 45 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Косите на Вероника.

Галактиката е открита през 1781 година от френския астроном Пиер Франсоа Андре Мешен, колега на Шарл Месие. Messier 98 е един от най-бледите обекти в нощното небе, включени в астрономическия каталог на Месие.

Експертите са изчислили, че в М98 има около трилион звезди и в нея присъства много междузвезден прах. На изображението запрашените региони изглеждат като простираща се през целия кадър преплетени нишки в червено и кафяво. Галактиката е богата и на водород, разпръснат под формата на газови облаци.

Изобилието от материал, от който се раждат нови звезди, означава, че в М98 звездообразуването тече с високи темпове. И наистина, на изображението се виждат характерните белези на региони, където се появяват нови светила. Признаци за такива има както в близост до яркото галактическо ядро, така и в спиралните ръкави.


Изображението на М98 е заснето от телескопа „Хъбъл“ през 1995 година. Кадърът е уловен с помощта на инструмента Wide Field and Planetary Camera 2, монтиран на борда на космическия телескоп през 1993 година. Работата му е прекратена през 2009 година.



Изображението е композитно – съставено е от наблюденията, извършвани във видимия и инфрачервения спектър. Заснето е като част от изследванията на галактическите ядра в клъстера Дева и в кадъра е уловена частта от галактиката М98, намираща се в близост до ядрото ѝ.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...