29 август 2019 г.


През последните 50 години испанският Стоунхендж остава скрит под вода. Днес обаче, към мястото се стичат тълпи от туристи. Върху участък от терена, който доскоро е бил под вода, се издигат 144 мегалитни блока. Градежът им се е случил преди около 5000 години, а най-вероятните строители на тази мистична структура са били келтите.

Според учените, древният мегалитен храм е служил като място за преклонение пред Слънцето. Историците знаят за съществуването му още от момента на откриването му през 1925 година. Тогава археологът-любител, немският свещеник Хуго Обермайер го открива за света. За съжаление, мястото остава невъзможно за наблюдения, защото се оказва потопено под вода.


Заливането на долината, граничеща с река Тахо, където се намира комплекса, е залята по нареждане на генерал Франко. Заради тази необмислена постъпка, ценният за историята обект остава под вода. Западна Испания, обаче, се оказва в плен на продължителна суша, и келтският храм, който се намира в Пераледа де ла Мата, днес отново е на повърхността.

Експертите предполагат, че храмът е издигнат от келтските племена, населявали Иберийския полуостров пред 4000-5000 години. На някои от каменните монолити са се запазили изсечени образи на змия, разположени по периметъра на мегалитите. Според учените, комплексът е граден в продължение на поне хиляда години. Гранитните блокове, от които е съграден, са доставяни от кариери, намиращи се на няколко километра от мястото, където са издигнати.


Древните хора са създали освен храм на Слънцето и некропол. Вероятно са имали не само религиозни, но и икономически цели. На това място е било възможно да се пресече реката. В далечното минало това място, най-общо казано, е представлявало своеобразен търговски център.



Монолитните блокове, от които е изграден древният комплекс, вече започват да се рушат. Засега не е ясно как може да бъдат запазени, но ако не се намерят решения и не се предприемат дейности по консервацията им, може да бъдат загубени завинаги.

Испанските учени се надяват, че властите в провинция Естремадура, където се намира древният хендж, ще положат усилия, за да може испанският  Стоунхендж да остане на сушата и да не бъде залят отново от водите на резервоара. Междувременно експертите използват възможността да го проучат и да разберат повече за предназначението му и как са го ползвали древните хора.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...