20 юли 2021 г.

"Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”. Тези думи стават крилата фраза точно преди 52 години.

На 20 юли 1969 година цялото човечество става свидетел на кацането на човек на Луната. Американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин “Бъз” Олдрин стават първите хора, стъпили на друго космическо тяло.

Четири дни по-рано от Флорида стартира космическият кораб Аполо 11. С помощта на ракетата носител “Сатурн V” корабът е насочен по траектория за полет към Луната. Съставен е от три модула – Лунен модул с позивна “Ийгъл”, Команден модул – “Колумбия” и командно-сервизен модул, който да обслужва “Колумбия”.

На орбита около Луната остава третият член на екипажа – пилотът на командния модул Майкъл Колинс.

Около 6 часа след кацането в района на Морето на спокойствието, Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на повърхността на естествения спътник на Земята. Петнадесет минути по-късно и Бъз Олдрин се присъединява към него.



Двамата провеждат серия от експерименти, вземат лунни проби и правят множество снимки. Заснетият от специално разработените камери Hasselblad материал е архивиран и е достъпен за всеки желаещ в специална секция на сайта на NASA.

“Time” е събрал някои от по-важните моменти от полета на Аполо 11:

Бъз Олдрин напуска лунния модул



Нийл Армстронг прави две снимки на Олдрин, докато той напуска шлюза на лунния модул. Следват други 4 снимки, докато се спуска по стълбата на модула. На последната снимка се вижда антената от комуникационния панел на Олдрин.

Бъз Олдрин оставя отпечатък на лунната повърхност



В тази серия от снимки Олдрин е заснел лунната повърхност преди и след като оставя отпечатък от крака си (Да, знаменитата снимка е на негов отпечатък, а не на Нийл Армстронг). Снимките са направени от преносимата камера, която носи със себе си. Камерата, монтирана на лунния модул също е заснела момента, в който Олдрин прави тези снимки.

Олдрин поставя апаратурата от EASEP



В серия от кадри е запечатан момента на поставяне на апаратурата от т.нар. EASEP (Early Apollo Surface Experiments Package). В дясната ръка на Олдрин е LRRR (Laser Ranging Retro Reflector – специално огледало, поставено на Луната. Целта му е посредством лазерен лъч от Земята да бъде измервана точната дистанция до спътника на Земята). В лявата му ръка е апаратурата за сеизмични измервания. По наличните до момента данни, към декември 2010 години огледалата все още се използват от специализирания център в MacDondald Observatory в Тексас.



Земята изгрява над лунния хоризонт



Поредицата снимки са заснети от борда на командния модул “Колумбия”. В ляво на земната повърхност се виждат очертанията на Австралия.

Скачването на лунния с командния модул на Аполо 11



Поредицата показва сближаването и скачването на лунния модул с командния сервизен модул. Снимките са заснети от пилота на командния модул Майкъл Колинс. В кадрите попада и изгрева на Земята.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...