17 юли 2019 г.

Снимки: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY
Хиляди сечива, украшения, фигурки, семена и други артефакти са открили археолози в Израел по време на разкопки на древно поселение. Селището се отнася към неолитната епоха и според предварителните заключения на експертите, преди около 9 000 години на това място се е развил голям „мегаполис“.


Към момента специалистите изказват предположението, че селището е обитавано от две-три хиляди жители, което за онези далечни времена е наистина много. Обектът се намира на 5 километра източно от Йерусалим. Откритието е направено случайно, докато се провеждат предварителни земемерни дейности по трасето на бъдеща магистрала.


Дълго време се приема, че в региона не съществуват древни поселения, отнасящи се към неолита – времето, когато човечеството преминава от номадски към уседнал начин на живот и започва да се занимава със земеделие и одомашняване на диви животни.

По време на разкопките, археолозите са открили големи структури, сред които има както жилища с отделни стаи, така и „обществени“ сгради и помещения за извършване на ритуали. Открити са и улици-проходи между отделните структури.


Сред намерените артефакти има кремъчни сечива, каменни върхове за стрели, които са използвани за ловуване, а не е изключено и като бойни. Археолозите са открили множество каменни фигурки, някои от които са намерени в погребения. Тези находки предполагат някакъв вид ритуално предназначение.



Сред артефактите има както издялани от камък фигурки на животни, така и каменни гривни от различен вид и размери. Най-малките гривни, според археолозите, са принадлежали на деца.


Открити са и мъниста от обработен обсидиан – разновидност на вулканичното стъкло.


Според официална информация на Агенцията по древните паметници на Израел, откриването на поселението ще наложи да се преразгледа схващането в научните среди, касаещо развитието на териториите на древна Юдея в периода на неолита.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...