14 май 2019 г.

снимка: Pixabay
По данни на руската лаборатория за рентгенови наблюдения и астрономия на Слънцето, планетата ни днес е връхлетяна от най-мощната от началото на годината магнитна буря.

Началото на явлението е около 7 часа на 14 май. Смущенията в магнитното поле на Земята много бързо надвишават втора степен по петобалната скала, по която се оценяват магнитните бури. Първоначалните прогнози са смущения от първо ниво, но около 10 часа преди обяд са отчетени стойности, отговарящи на трета степен. Това прави магнитната буря най-мощната от началото на 2019 година. За последно трета степен на смущения в магнитното поле на Земята са регистрирани на 26 август 2018 година.


Магнитни бури с такъв интензитет могат да повлияят на работата на технически устройства, най-вече на космическите апарати, като представляват и известен риск за извеждането им от орбита. Освен това са възможни грешки в работата на навигационните системи, нискочестотните радионавигационни уреди, както и временни проблеми с високочестотните радиовръзки. Съществува вероятност и от фалшиви задействания на системи за защита.



Към края на деня се очаква стабилизиране на магнитното поле на Земята. Рано сутринта на 15 май стойностите на магнитосферата следва да се върнат към нормалните си нива.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...