14 май 2019 г.

Снимка: Lincolnshire County Council
В графство Линкълншър във Великобритания е открито съкровище с най-много на брой римски монети, датиращи от началото на IV век. След проверки и анализи, находката е обявена за най-богатото съкровище от римско време, откривано досега на Острова.

Роб Джоунс и Крейг Пол са двамата любители, които със своите металотърсачи попадат на заровените монети. Откритието си те правят през месец юли 2017 година, но всъщност от години обследват района на селцето Раусби в Линкълншър в търсене на интересни артефакти.

Миналата седмица съдът официално признава откритите от тях монети за съкровище, съгласно клаузите на Закона за съкровищата, приет през 1996 година.

Роб Джоунс е на 59 години, преподава инженерни науки в Линкълн. Крейг Пол е на 32 години и е земемер. Двамата откриват съкровище от над три хиляди монети, изработени от медни сплави. Находката вече се намира в експозицията на Британския музей.

Снимка: Lincolnshire County Council
Пред местния „Линкълншър репортър“ Роб Джоунс разказва: „Детекторите ни започнаха да издават много силен сигнал и това ни подтикна да копаем, за да видим на какво сме попаднали този път. Не можех да повярвам на онова, което виждат очите ми. Преди това съм откривал някои артефакти, но нищо толкова значимо. Бях потресен! Откриването на монетите е най-запомнящото се преживяване, което никога няма да забравим [с Крейг Пол]. Да откриеш монети, които някой за последно е докосвал преди толкова много време, е невероятно емоционално изживяване. Зашеметяващо е!“.

Снимка: Lincolnshire County Council
На мястото на находката са повикани археологът д-р Адам Даубни и Сам Бромаж от Университета в Шефилд, които заедно с Крейг Пол извършват пълно обследване на околния терен. По време на проучването се натъкват на още десет монети.
Д-р Даубни обяснява, че монетите от съкровището са открити в керамична делва, заровена в голяма овална яма, чиито стени са укрепени с варовикови каменни блокове. „Онова, което открихме при разкопките, подсказва, че съкровището не е заровено тайно, а по-скоро е церемониално или оброчно подношение. Съкровището от Раусби ни дава още едно доказателство за съществуването на обичай на така нареченото „ритуално погребение на имане“, практикуван в римския период на Британия“.



Уредникът на експозицията за желязната епоха и римските монети в Британския музей, д-р Елинор Грей, добавя: „По времето, когато са заровени монетите – около 307 година – Римската империя се намира в период на все по-дълбока децентрализация и Британия отново попада „под светлината на прожекторите“ след смъртта на император Констанций I Хлор, който почива в Еборакум (днес Йорк) на 25 юли 306 година".

"За пръв път на Острова римски монети започват да се секат в Лондон. Съкровището от Линкълншър е с особена значимост, защото е най-богатата документирана до този момент находка на римски монети във Великобритания. Информацията, която то ни предоставя, ще ни помогне да научим много за монетите от онази далечна епоха“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...