18 май 2019 г.


Територията на Северен Синай през вековете често се е оказвала в центъра на военни действия. В древността най-често ударите са идвали от изток, а в наши дни и особено през последното десетилетие в районът се сблъскват легитимното египетско правителство и ислямистки терористични групировки. Властите в Египет обаче наскоро приеха план за развитие на Северен Синай, в който се предвижда изграждането на транспортна инфраструктура, промишлени, жилищни и други обекти.



В работата по проекта се провеждат и превантивни археологически разработки. По време на такива дейности, учени попадат на руините на военна крепост, отнасяща се към времето на управление на XXVI фараонска династия. Всъщност, южната стена на древното укрепление е открита още през 2008 година, но заради военните стълкновения в района, проучванията на находките тогава е прекратено. Сега отново учените могат да работят, а артефактите и като цяло съоръжението се оказва от особено значение. Според съобщение, направено от Генералния секретар на Висшия съвет по античността на Египет, Мустафа Вазири, крепостта е едно от най-древните фортификационни съоръжения, откривани досега в Египет.



Крепостта е датирана в периода 664 – 610 г. пр.н.е. Археолозите са разкрили североизточната кула, руините на югоизточната, помещенията за спане на войниците, както и следи от южната стена, която е била с дължина 85 метра. В западната част на крепостта са намерени останки от домове и фаянсов амулет с името на основателя на династията – Псамтик I (или Псаметих I), оръжие и други артефакти.



Съоръжението е изградено на мястото на по-стар, недостроен замък. Стените на крепостта са с ширина около 11 метра. По цялото им протежение е имало 16 кули.
Крепостта е защитавала източните граници на Египет и постоянно е била обект на атаки. Вследствие на това е била почти разрушена.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...