18 май 2019 г.


Международен екип от специалисти по генетика и археолози от Турция, Швеция и Полша, са извършили ДНК-анализи на хора, населявали един от най-старите градове в света. Изводите от изследването са, че социалната структура в обществото на града отпреди 8 500 години е далеч по-сложна, отколкото се предполагаше досега.
Кратко изложение за резултатите от работата, продължила няколко години, е публикувано в Science in Poland.

Генетиците са проучвали останките на хора, живели в Чаталхьоюк. Древният град се намира днес на територията на Турция. Смята се, че селището е било в разцвета си преди около 8 500 години, което го прави един от най-ранните градове в човешката история.

Изследователите са фокусирали изследването върху останките от 40 души, открити под подовото пространство в четири от „къщите“ в града. Досега се приемаше, че този вид погребения са били практикувани изключително за членовете на рода, населяващ отделното жилище. ДНК-анализите обаче показват категорично, че покойниците не са роднини по майчина линия.


"Например, в един от случаите жени са погребани редом с деца, но те не са били техни майки. И засега не знаем, каква е връзката помежду им“, обяснява Мацей Чеиленски от Университета „Адам Мицкевич“.



Учените изказват хипотезата, че социалната структура в Чаталхьоюк е много по-сложна, отколкото се приемаше. Съдейки по ДНК анализите, роднинските връзки в това архаично общество са играели второстепенна роля.

Казано по друг начин, изследователите са си създали нова загадка – какво е било най-важното в социалните връзки между жителите на древния Чаталхьоюк?

Все пак, учените има с какво да се похвалят. Анализите им показват, че местните жители са генетично много близки с народите, населявали крайбрежието на Мраморно море.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...