15 април 2019 г.


Поредното съобщение за важно археологическо откритие направиха в събота властите в Египет. Официално беше открита гробницата на високопоставен служител от времето на Петата фараонска династия, която е декорирана с цветни релефи и добре запазени надписи.

Гробницата се намира близо до огромния некропол Саккара, южно от Кайро. Принадлежи на висш чиновник на име Хуфи (Khuwy). Учените смятат, че той е високопоставен благородник, живял по време на Петата фараонска династия, управлявала Египет преди около 4300 години.


Пред агенция AFP Мохамед Мегахед, ръководител на екипа, извършил разкопките, обяснява: „Г-образната гробница на Хуфи започва с малък коридор, който се спуска надолу към малко предверие, а от там се влиза в главната погребална камера. Тя е декорирана с цветни фрески, изобразяващи собственика на гробницата, седнал пред олтарна маса“.


Пред поканените на събитието десетки посланици на различни държави, министърът по опазване на паметниците от античността на Египет, Халед ал-Анани съобщи, че гробницата е открита през месец март тази година. Погребалното съоръжение е градено предимно от бели варовикови блокове. Богато украсените фрески са изпълнени със специална зелена смола и масла, използвани в погребалния процес, подчертава министър ал-Анани.


В официалното съобщение се казва още, че съдейки по северната стена на гробницата, дизайнът ѝ е вдъхновен от архитектурните планове на царските пирамиди на династията.



Екипът археолози е открил няколко гробници, свързани с Петата фараонска династия.

Наскоро археолозите откриха надпис върху гранитна колона, посветена на царица Сетихор, за която се смята, че е била съпруга на фараона Джедкара Изези – осмият, предпоследен владетел от Петата фараонска династия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...