15 април 2019 г.


Историкът Джефри Марш е посветил 10 години от живота си в търсения на мястото, където Уилям Шекспир е живял, когато е създавал „Ромео и Жулиета“. Усилията му са се увенчали с успех, съобщава CNN.

Британският историк е установил точния лондонски адрес на Уилям Шекспир: знаменитият драматург около 1590-те години е живял в дом, който се е намирал до църквата Света Елена на улица Бишъпсгейт. На това място се раждат „Ромео и Жулиета“, „Сън в лятна нощ“, „Венецианския търговец“ и „Ричард II“.

При предишни проучвания вече беше установено, че Шекспир е живял в центъра на Лондон, в близост до мястото, където днес се намира жп гарата на Ливърпул стрийт, но не се знаеше точното местоположение на къщата.

Оригинал на данъчен регистър от 1598 г. Най-долу може да се види името на Уилям Шекспир
Джефри Марш започва проучванията си след като през 2008 година археолози откриват в бившия индустриален район Шордич древния театър, в който е работил Уилям Шекспир. За историка става любопитен въпроса, къде е живял драматургът, докато в театъра са поставяни пиесите му, които се радват на голям успех.

„Това място би могло да ни помогне по-добре да разберем, откъде драматургът е черпил вдъхновение в работата и живота си. След като се премества от Стратфорд в Лондон, той известно време живее в най-богатия район. Съседи там са му могъщи хора, сред които са представители на международни търговски организации, музиканти и лекари“, обяснява Марш.



Според проучванията, например, съседи на Шекспир може да са били лекарите Едуард Джорден и Питър Търнър. Последният наследява много богата библиотека, и е много вероятно Шекспир да е посещавал дома му. Доктор Джорден пък е можел да разкаже на драматурга много за Италия, защото той дълго време учи в град Падуа.

Докато живее в този богаташки район, статута на Шекспир много се повишава. През този период той развива активно кариерата си, заема се дори с изработване на фамилен герб и планира да си закупи голямо имение в Стратфорд.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...