16 април 2019 г.


Четирима деветокласници и техен преподавател от училище „а-Емек а-Маарави" в Израелската долина са открили златна монета, която са предали в дирекцията по античността на Израел. Натъкват се на находката, докато се разхождат по участък от трасето на т.нар. проект „Пътеката на Синедриона“.


Специалисти от Дирекцията по античността на Израел са идентифицирали монетата като златен солид на византийския император Теодосий II, сечена в периода 420 – 423 година. На едната страна на монетата е изобразен императорът, а на другата – богинята на победата Виктория, държаща кръст. Сам по себе си солида не представлява голяма рядкост. Но на територията на Израел такава монета се открива за пръв път.


В конкретния случай находката е единична и не се касае за част от някакво по-голямо съкровище. Може да се предположи, че монетата случайно е изпусната от собственика ѝ, което също е рядкост, когато става дума за златни монети.


Теодосий II управлява Източната римска империя в периода 408 – 450 година. Известен е с увлечението си по науките, както и с желанието да въведе ред в императорските укази, издавани в предходните над 100 години. Освен това, е прочут с активната си намеса в делата на църквата. По негово време е опожарена гръцката Олимпия; издава едикт да бъдат изгорени книги, в които се критикуват християнските догми.



В еврейската история Теодосий II остава като императора, сложил край на еврейското ръководство в Ерец Израел. След като низвергва последния глава на Синедриона Гамалиел VI и нарежда всички пожертвования за Синедриона да бъдат прехвърлени в императорската хазна, центъра на юдейската мисъл окончателно се пренася във Вавилон.


Любопитно е съвпадението, че монетата с лика на императора, разпуснал Синедриона, е открита на Пътеката на Синедриона, която беше създадена в Израел преди около една година. Маршрутът е с дължина 70 километра и преминава през територията на Долна Галилея. Посветен е на 70 еврейски мъдреци, които са допринесли с делата си за съхраняването на еврейския народ след разгрома на въстанието на Симон Бар Кохба. В работата по благоустройството на пътеките по маршрута са участвали хиляди ученици.


„Пътеката на Синедриона е голям проект, който включва природни и исторически обекти. Той дава възможност посетителите да се запознаят с културата на хората, населявали Галилея в антични времена. В Израел няма друг подобен интерактивен проект. Ние, археолозите, творим история“, казва инициаторът на идеята за създаване на маршрута Яир Амицур.



През 135 година римляните потушават въстанието на юдеите, което избухва три години по-рано и е ръководено от Симон Бар Кохба. Погромът над бунта става причина за гибелта на значителна част от евреите, населяващи Юдея. Наложена е и пълна забрана да се провеждат еврейските обреди. Ситуацията се променя след смъртта на император Адриан през 138 година. Оцелелите след въстанието религиозни авторитети, сред които е и Шимон Бар Йохай, се събират в Уш. Там възстановяват Синедриона, който след Юдейската война действа в Явне. За глава на Синедриона е избран рабан Шимон Бен Гамалиел. С това започва кодификацията на религиозните закони, позволили на еврейския народ да се запази, въпреки хилядолетните гонения, на които е подложен.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...