17 февруари 2019 г.


Бактерии, водорасли и лишеи представляват сериозна заплаха за гранитните монументи и скалите на Мачу Пикчу – градът в небесата, който в продължение на векове е смятан за свещено място от инките. Изводът е на международен екип от учени от САЩ и няколко Южноамерикански държави.

През 2007 година Мачу Пикчу, заедно с Колизеума, Тадж Махал и Великата китайска стена е посочен като едно от „новите чудеса на света“ в анкета, организирана от неправителствената организация New Open World Corporation.

Сега експертите от международния екип отбелязват, че и по-рано по повърхността на гранитни монументи е установявано наличието на големи количества колонизиращи микроорганизми, но досега изследователите не са разполагали с нужните доказателства, за да отговорят на въпроса, как такива  организми влияят на гранита и статуите. Едно от предположенията е, че колониите от микроорганизми ускоряват разрушителните процеси; други учени, напротив, подкрепят тезата, че така се създава своеобразен „защитен слой“, който предпазва гранита от влиянието на дъжда и съдържащите се в атмосферата вещества с разрушителен за скалите ефект. И понеже монументите така или иначе се рушат, учените са счели за необходимо да изяснят, коя от хипотезите е по-близо до истината.


Екипът прави няколко сондажа в един от артефактите, оставен от инките, наричан „Свещения камък“. Получените проби са анализирани в лаборатория и на база на тези анализи експертите достигат до извода, че различни микроорганизми, способстващи разрушаването на гранита, се намират не само на повърхността му, но са проникнали и на няколко десетки нанометра навътре в скалата.



Изследователите смятат, че „Свещения камък“, както и другите гранитни монументи на Мачу Пикчу още през следващите няколко десетилетия ще бъдат разрушени от този процес. Сега химици и археолози работят заедно, за да открият начин, по който може да бъде предотвратен очертаващия се лош сценарий на развитие на процесите.

Изследването е публикувано в списание Science of the Total Environment.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...