3 февруари 2019 г.


Sloan Digital Sky Survey (SDSS) публикува нова порция данни, в които са включени наблюденията, разкриващи вътрешната структура и състава на близо 5000 от близките до нас галактики. Данните обхващат първите три години от работата по програма, наречена MaNGA (Mapping Nearby Galaxies).

MaNGA използва метод, наречен „разпределена спектроскопия“, чрез който могат да бъдат изучавани галактиките в много по-големи детайли, отколкото при предишни изследвания. За астрономите спектроскопията е мощен инструмент, който дава богата информация, като се измерва колко светлина се излъчва от даден обект в различни дължини на вълната. В миналото астрономите обикновено използват само един фрагмент от спектъра за всяка галактика. Разпределената спектроскопия (наричана още и интегрална полева спектроскопия) събира данни за стотици отделни части от спектъра, като покрива всяко място вътре в галактиакта.


„Разпределената спектроскопия ни дава възможност да направим дисекция на галактиката и да изучим вътрешната ѝ структура и движението на звездите и газа в нея“, обяснява водещият изследовател в MaNGA Кевин Бънди, професор по астрономия и астрофизика в Университета на Калифорния. „За отделни галактики и по-рано е извършвана разпределена спектроскопия, но досега никога методът не е използван за хиляди галактики. По този начин MaNGA ни дава статистическата мощ да адресираме много важни въпроси“.



Целта на MaNGA е да се разбере „историята на живота“ на съвременните галактики, от тяхното раждане и сливане, през непрекъснатия им растеж чрез формирането на нови звезди и нови сливания, до смъртта им, когато в късните етапи от съществуването им „угасне пламъка“ на образуването на нови звезди. Проф. Бънди и студентите му, например, са открили доказателства в данните от MaNGA, за изтичане на йонизиран газ в „мъртви“ галактики, което подкрепя хипотезата, че мощните звездни ветрове, породени от централната черна дупка, могат да станат причина за спиране на формирането на нови звезди. Екипът е открил и следи, които показват, как галактики са се слели с течение на времето. За това може да се съди по движението на звездите и газа в галактиките и по анализите на химическите „подписи“ на звездите в различните области от галактиките.


MaNGA е една от трите програми в SDSS. Крайната ѝ цел е да се събере представителна извадка за около 10 000 от близките до нас галактики. Според проф. Бънди, екипът вече е извършил повече от половината работа и целта на програмата вероятно ще бъде постигната през 2020 година. Вече са публично достъпни данните за 4 621 галактики. Освен данните, в публикацията са включени и аналитичните методи, разработени в рамките на проекта.


Друга важна част от новите данни е звездната библиотека MaNGA, която съдържа спектъра на повече от 3000 звезди от нашата галактика. В пълния си вариант, когато бъде завършена, тази библиотека ще съдържа спектрите на 5-6000 звезди от Млечния път. Изследователите могат да използват тези данни, за да се опитат да реконструират спектъра на цялата галактика и по този начин да разберат уникалния микс от различни звезди в нея.



Данните за MaNGA се събират с помощта на двата спектрографа BOSS на 2,5-метровия телескоп на Sloan, който се намира в обсерваторията Apache Point в Ню Мексико. Спектрографите са уникална разработка, като всеки от тях представлява плътен пакет от оптични влакна, които позволяват едновременно да се измерва спектъра на множество точки в една галактика. Покрива се целия диапазон от спектъра от видимата светлина до инфрачервените дължини на вълната.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...