13 януари 2019 г.


За пръв път дронове се използват за да помогнат в опазването на Великата китайска стена в района на окръг Янцин, Пекин. Местните власти са въвели в експлоатация няколко вида от безпилотните летателни средства, които имат различни задачи и ще подпомагат дейността на инспекторите по поддръжката на древния паметник.

Дроновете ще събират и данни с резолюция до 1 см, чрез които ще бъде създаден 3D-модел на основните части от обекта, който е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Други безпилотни летателни апарати пък ще следят за потенциално незаконно строителство в близост до Великата китайска стена.

С помощта на дроновете, инспекторите, отговарящи за поддръжката на културния паметник, ще могат да получават повече информация за области и райони край обекта, до които достъпът е затруднен.

На територията на окръг Янцин се намират най-големите фрагменти от Великата китайска стена, издигнати за защита на китайската столица. Това са и най-добре запазените части от стената.



Властите са убедени, че дроновете, сателитни изображения и други нови технологии ще им предоставят най-изчерпателните и в пълен обем данни за Великата китайска стена, чрез които ще бъде създадена платформа с дигитален архив.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...