13 януари 2019 г.


Преди около 4500 години мъж и жена са погребани в общ гроб в огромно гробище, намиращо се в покрайнините на процъфтяващ по онова време град на една от най-ранните цивилизации в човешката история.

През 2016 година археолози и експерти от Индия и Южна Корея откриват тези два „много редки“ скелета в град от Харапската цивилизация, развила се преди хилядолетия в долината на река Инд. Днес археологическият обект се намира близо до селцето Рахигари в северния индийски щат Харяна. В продължение на две години учените провеждат разследване, което цели да възстанови „хронологията“ и възможните причини за смъртта на двамата. Сега екипът излиза с публикация, в която описва работата си и изводите, до които са достигнали.

„Мъжът и жената са положени един до друг по много интимен начин. Убедени сме, че са били двойка приживе. По всичко личи и че са починали по едно и също време. Но си остава загадка, как са умрели“, обяснява археологът Васан Шинде, който ръководи екипът, извършил разкопките и изследванията.


Погребани са на дълбочина около метър и половина в яма, изкопана в песъчливата почва. Когато са починали мъжът е бил на около 35-годишна възраст, а жената – на около 25. И двамата са били относително високи: той с ръст 177 см, тя – 172. Освен това, когато са умрели и двамата са били „в много добро здравословно състояние“ – анализите, извършени от учените не са открили следи от наранявания, нито някакви „анормални удебелявания“ на черепите, които биха подсказвали за смъртоносни наранявания или заболявания от типа на менингит.



Археолозите са убедени, че „съвместното погребение“ не се е случило заради „някакви по-специфични погребални обичаи, различни от традиционните за онази епоха“. Експертите смятат, че по-скоро мъжът и жената „са починали по едно и също време и заради това са погребани заедно в общ гроб“.

Древните общи погребения винаги са били обект на по-голям интерес сред специалистите. В неолитно погребение, открито в италианско селище, археолози откриват мъж и жена, положени прегърнати. В друго двойно погребение, открито в Русия, двойката е погребана, като мъжът и жената са се държели за ръце. В Гърция пък е открито погребение отпреди близо 6000 години, в което мъжът и жената са открити с вплетени ръце и крака.

Всичко друго, което археолозите откриват в погребението от Рахигари не е необичайно за епохата: в гроба са поставени няколко глинени съда и бижута, изработени от полускъпоценни камъни – все неща, които се срещат в много от погребенията от бронзовата епоха на харапската цивилизация. „Най-впечатляващото при харапските погребения е техният „спартански“ стил. Не са организирали грандиозни погребения като например владетелите от Западна Азия“, пише Тони Джоузеф, автор на книгата „Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From“.

В Месопотамия, например, владетелите са погребвани заедно със съкровища от скъпоценни бижута и други ценни артефакти. Любопитното е, че бижута, изработени от сердолик, лазурит и тюркоаз, вероятно добивани в земите на харапската цивилизация, са открити в погребения в Месопотамия.



В погребенията в харапските градове обикновено се откриват керамични съдове с хранителни подношения и много малко украшения. Възможно е вярванията на местните хора да са се градели около схващането, че това са най-нужните неща за живота след смъртта и затова са поставяни такива предмети при починалите. Голяма част от керамичните съдове са изящно украсени купи и вази или гърнета с широки гърла. „Нищо не може дори и бегло да се свърже с пищността на погребенията, често срещана в съседната Западна Азия“, обяснява Тони Джоузеф.


Археолозите смятат, че „загадъчната двойка“ от погребението е живяла в селище, което по онова време се е простирало на площ от над 5 кв. километра. Населението му вероятно е било няколко десетки хиляди души. До момента са открити около 2000 харапски селища. Находките са на територията на съвременните Индия и Пакистан. Но от всичко известно на науката досега, градът край днешното село Рахигари е най-големият, като надминава и по-известния град Мохенджо-Даро в Пакистан. Именно това е първата находка от древната харапска цивилизация, за която съвременната наука узнава през 20-те години на миналия век.

Трябва да се подчертае, че това не е първият случай, когато археолози откриват погребение на двойка в общ гроб от харапската цивилизация. През 50-те години на ХХ век са открити останките на мъж и жена, положени един върху друг. Погребението е намерено в плитък гроб близо до днешния град Лотал в щата Гуджарат. По черепа на жената са открити следи от нараняване. Тогава някои от експертите изказват спекулативната хипотеза, че скърбящата жена се е самоубила след смъртта на съпруга си, но това предположение не получава никакви доказателства в своя подкрепа.



В Рахигари археолозите са открили 70 погребения в гробище, разположено на около километър от самия древен град. До момента са разкрити 40 от тях. Всъщност, единствено погребението на „странната двойка“ поставя пред учените загадки, на които засега нямат отговор.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...