12 декември 2018 г.


При разкопки в Полша, археолози са открили германско гробище на възраст от около 2000 години. Гробището се намира в Гожовски окръг. В погребенията са открити десетки железни и бронзови артефакти, пише Science in Poland.

За момента археолозите не разкриват точното местоположение на гробището, за да се предотвратят набези от иманяри. Експертите обаче са изненадани от количеството на откритите метални артефакти и големия брой обгорени човешки кости.



„Предварителните ни анализи показват, че имаме работа с огромно, заемащо вероятно площ от няколко хектара гробище, датиращо от първите векове на нашата ера. Първоначално бяха открити три гроба с обгорени останки в тях. В единия от случаите останките бяха в керамична урна, а в двата други бяха просто заровени в ямите“, обяснява археологът Кшиштоф Соча от парк-музея Костшинска крепост.



По думите му, в погребенията са открити множество артефакти, в това число и оръжия. Това показва, че много от погребаните са били воини. Например, в един от гробовете е открит огънат меч.


Освен това са открити десетки метални елементи от облеклото на погребаните: разнообразни катарами, закопчалки, украшения и малки ками. Археолозите смятат, че гробището е на германска племенна общност. Възрастта му е около 2000 години.


За съжаление, на гробището са нанесени значителни щети преди около половин век, когато на това място е проведено мащабно залесяване.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...