24 ноември 2018 г.


Археолози откриха впечатляваща еротична фреска на стена на сграда в античния Помпей. В погребания след изригването на вулкана Везувий град продължават разкопките в Район V, който до момента е сред слабо проучените територии на Помпей. Съобщението за новата находка е направено от директора на археологическия комплекс Масимо Осана. Пред агенция ANSA той обяснява, че фреската пресъздава митичната сцена, в която Зевс, преобразен като лебед, обладава спартанската царица Леда.

В древногръцката митология Леда е съпруга на царя на Спарта Тиндарей. Зевс, пленен от красотата на царицата, се преобразява като лебед и я обладава. Леда ражда две двойки близнаци с различни бащи: Кастор и Полидевк и Клитемнестра и Хубавата Елена. Във всяка от двойките единият близнак е от смъртен баща, а другият – от безсмъртния гръмовержец. Плод на връзката на Зевс с Леда са Полидевк и Хубавата Елена, която по-късно става причина за избухването на Троянската война. От смъртния си съпруг Тиндарей, Леда ражда Кастор и Клитемнестра – също записали имената си в древногръцките легенди.
В Омировата „Илиада“ Леда е описана само като майка на Диоскурите (синове на Зевс) Кастор и Полидевк, които Омир е описал като смъртни.


Масимо Осана заявява, че „това е една изключителна, уникална находка. Боите са се запазили изключително ярки и ни пресъздават наистина прекрасната изработка на творбата“. Специалисти реставратори работят по почистването и консервацията на фреската.
Красива и чувствена, с изваяно прелестно тяло, едва покрито със златиста на цвят наметка, спартанската царица Леда е така изкусно изрисувана, че погледът ѝ като че ли отвръща на всеки, който се вгледа в нея.



Находката е от руините на богата къща, намираща се в съседство на Алеята с балконите в Помпей. Засега учените не могат да градят никакви хипотези относно името на човека, на когото е принадлежал прекрасния дом. Все пак, допуска се, че собственикът е бил богат търговец, а може дори да се окаже, че е забогатял освободен роб. Всичко това обаче са само спекулации, тъй като археолозите не са се натъкнали на находки, които да им дадат по-точна насока. Допускането, че собственикът е освобожденец, спекулира, че с прекрасната еротична сцена, изрисувана на стената, собственикът е желаел да демонстрира пред посетителите си благосъстоянието, което е постигнал.


Домът, в който е открита фреската, е имал чудесна гледка към източните склонове на вулкана Везувий. Къщата е същата, на стена от която наскоро беше открита друга еротична картина, представяща сатира Приап, претеглящ на везни пениса си. Засега Масимо Осана не разкрива повече подробности за местонахождението на сградата. Информацията е ограничена, докато не бъде осигурена максимално добра охрана за новите находки.



След приключване на разкопките в Район V, изключителната еротична картина, пресъздаваща древния мит ще може да бъде видяна от всички посетители на археологическия обект.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...