6 октомври 2018 г.


Отдела по античността на Коринт обяви резултатите след приключване на третия етап на разкопки, провеждани в рамките на петгодишен проект в античния микенски некропол Айдония в Немея.

Микенският некропол в Айдония е открит преди около четиридесет години, в моемнта, когато мародери вече грубо са разграбили гробниците. По-голяма известност обектът придобива през 90-те години на ХХ век, когато колекция от микенски накити, с произход от Айдония е откупена, докато се предлага зад граница на черния пазар. Накитите са върнати и стават част от колекцията на музея в Немея. Археологическите разкопки, които са предприети малко след връщането на ценните артефакти, разкриват некропол от 16 издълбани в скалите гробници, всяка от които е изградена по схемата дромос, входна и погребална камера.


През последните години микенският некропол в Айдония е обект, на който се провеждат нови разкопки под ръководството на Ефората по античността на Коринт. Работата се ръководи от д-р Константинос Кисас, преподавател в Университета в Грац и неговият помощник д-р Ким Шелтън, професор от Университета на Калифорния и директор на Центъра по класическа археология в Немея.


Кампанията през 2018 година завършва с разкопки на непокътната камерна гробница, датираща от ранния микенски период (около 1650-1400 г. пр.н.е.), която се оказва и една от най-големите в некропола.



Новооткритата гробница се отличава с къс, но много широк дромос и кръгло-елипсовиден под на гробната камера, чиито размери нахвърлят шест метра в някои части. И дромосът, и камерата включват морфологични особености, характерни за други средни по размер гробници от ранния микенски период.



На пода на погребалната камера са разположени четири големи ями, облицовани с мегалитни плочи – елемент, който също е характерен за ранните микенски сводести гробници. Ямите са от по-ранни погребения, в които са поставени керамични съдове – готварски и за съхраняване на продукти, някои от които внушителни, изпълнени в „царски“ стил питамфори със символична декорация, вдъхновена от растителния и морския свят.

В ямите са открити медни ножове, кинжали и мечове, както и множество върхове за стрели – медни, от обсидиан и пирит. Намерени са и сребърни накити, огърлици от различни материали и други предмети, които подсказват престижното положение на погребаните.



Гробницата е ползвана продължително време, чак до късния микенски период (1400 – 1200 г. пр.н.е.). Към този период се отнасят находките от по-горните слоеве, открити от археолозите, макар че по-късните погребения са по-пестеливи от по-ранните. При разкопките освен това са открити доказателства, които сочат, че част от толосите на гробницата са се сринали малко след като е прекъснато използването ѝ.



В последвалите архаични и раннокласически времена, както и през римската епоха и прехода към средния и късно византийския период мястото е интензивно използвано. Това е допринесло за натрупването на дебели слоеве отлагания, което на практика е способствало този микенски паметник да остане непокътнат до наши дни.

Учените провеждат интердисциплинарно изследване на некропола, както и на новооткритата гробница и се надяват, че така ще научат много нови факти за местната управляваща класа от ранния микенски период.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...