12 септември 2018 г.


Така изглежда, погледнат отгоре, конусът, на вулкан в Нова Зеландия. Той е висок 2518 метра и вече над 160 години е заспал вулкан. Природата му обаче е противоречива, както и названието му. Защото този вулкан има две имена и едва през 1986 година Новозеландският съвет по география, след дълги дискусии признава и двете за взаимнозаменяеми.

Извън Нова Зеландия вулканът е известен като Егмонт, а местните го наричат Таранаки. Първото име му е дадено през 1770 година от световноизвестния пътешественик Джеймс Кук. А местните маори открай време го наричат Таранаки и това име е свързано с легенда. Според нея, някога Таранаки живеел в центъра на острова (Северния остров на Нова Зеландия) заедно с други вулкани и бил влюбен в планината Пиханга. Друг вулкан обаче, на име Тонгариро, започнал да проявява ревност и Таранаки се оказал губещата страна в избухналия спор в „геоложкия любовен триъгълник“. В крайна сметка Таранаки бил победен и трябвало да оттегли на югозапад, като по пътя си издълбал зрелищната клисура на река Уангануи. Оттогава си стои сам, обвит в мъгли и дъждовни облаци, и плаче за любовта, която загубил.

Таранаки наистина е със сложен „характер“. Той е заспал вулкан. Последното му изригване е регистрирано през 1854 година, но специалистите смятат, че горещото му сърце не е окончателно замряло. Считано от 1890 година насам, Таранаки е отнел живота на 80 души. Повечето от тях са намерили смъртта си след замръзване, защото времето по склоновете му много бързо се променя.



Обаче, снежната шапка на вулкана му е донесла не само лоша слава. Отдалеч Таранаки много напомня на прочутия японски вулкан Фуджи и това сходство е използвано от кино индустрията. През 2003 година Таранаки получава ролята на именития си японски събрат и „участва“ в снимките на филма “Последния самурай“ с Том Круз. От този момент и броят на туристите, желаещи да посетят вулкана в Нова Зеландия значително нараства. По склоновете му са очертани множество пешеходни маршрути.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...