25 септември 2018 г.


Открити наскоро останки от оръжия, катарами от сандали и монети ще помогнат на експертите да пресъздадат историята на покоряването от римляните на местните племена, населявали Галисия и Северна Португалия.

Археолози са открили най-ранните доказателства за присъствието на римските легиони в Галисия. Мястото е военен лагер, наричан Пенедо дол Лобос (Манзанеда, Оренсе, Галисия). Експертите определят откритието като много значимо, защото ще помогне да се намери точната дефиниция на този исторически период. Досега археолозите са открили няколко доказателства, показващи активността на римските легиони в региона. От находките става ясно, че някои по-малки групи легионери са били изпращани вероятно на разузнавателни мисии. Целта им е била да проучат терена, а не да водят бойни действия. Това, според експертите, показва, че през I век пр.н.е. регионът вече е бил под контрола на римляните. Подсказват го бронзовите монети от този период, открити от археолозите.

Бронзовите монети датират от 25 – 22 г. пр.н.е. и се смята, че са сечени, за да се покриват разходите за заплати на легионерите. Сечени са от Публий Карисий – легат на Октавиан Август по време на Кантабрийската война.

Др. Жоао Фонте от университета в Ексетър, ръководител на археологическите проучвания, обяснява: „Дълго време само се спекулираше за присъствието на римски войски в региона през този период. Находките, които датират от времето на Кантабрийската война, реално ще ни позволят да пренапишем историята на периода“.



Северозападната част на Иберийския полуостров реално е анексирана от Рим през I век пр.н.е. Обаче липсата досега на археологически доказателства правеше трудно за експертите да опишат събитията от този период, най-вече в региони като Галисия и Северна Португалия. Историческият контекст е по-добре познат за района на Астурия и Кантабрия, където се разиграват последните епизоди от военните действия през епохата, когато начело на Рим вече е Октавиан Август.

Находките са от римския военен лагер Пенедо дос Лобос, който е първият такъв на територията на Галисия. Чрез метода на наблюдения от въздуха, изследователският екип търси местоположението на бивши римски военни лагери в Галисия и Северна Португалия. През последните две години са набелязали 20 такива места и в момента провеждат работа на терен, за да установят дали има реални останки. Чрез дистанционното обследване археолозите имат възможността да видят ясно останките от четирите порти на лагера, който е служил за временна защита на легионите. Видими са останките и на почти целия периметър на отбранителното съоръжение. Оцелели са, защото в основата защитната стена е строена от камъни.

Д-р Фонте добавя: „Доказателствата, с които разполагаме до момента, показват, че се касае за малък военен контингент – от около 800 – 1000 души. Освен това знаем, че лагерът не е бил временно укрепление, защото основите на оградата му са строени от камък, което предполага, че е ползван няколко седмици или дори месеци. Задачата на военния контингент може да е била специфична, например, картографиране на ландшафта или проучване на потенциалните ресурси, пригодни за минен добив, вероятно. Това показва, че римляните са разполагали с различни военни части за провеждането на разнообразни операции в тази част на Иберийския полуостров“.



„Легионите, когато са в постоянно движение, по-рядко оставят доказателства на местата, където са лагерували. Подобни случаи открихме в Астурия и Кантабрия, където дори успяхме да проследим придвижването на войските в тези региони“, казва в заключение д-р Жоао Фонте.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...